FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

1.k. LP Víťazný február vs. Domácí potřeby 3:3 (1:3); penalty 0:2

Šimon — 19. 03. 2008

team-small • Pokutové kopy prokletím Víťazného februáru • Vyrovnaný zápas rozhodnul až penaltový rozstřel • Mildův návrat do útočných řad • Pohádka „Kterak se Kosťa na posledním kličku naučil“ neměla šťastného rozuzlení… • Bouřka: „Nejlépe se mi hraje s trojkou v žíle!“ • Postavil Bouřku párek ve 20. minutě na nohy? • Jsou největší drogou Februáru opravdu ženy? •

Hráči Februáru si v souboji s Domácími potřebami, které se v podzimní sezóně 2007 umístily na 6. místě 4.B ligy, mohli konečně vyzkoušet, jakou úroveň má pro rolnické družstvo vysněná 4. liga. Přestože soupeř působil techničtějším a sehranějším dojmem, konečná remíza, kterou šťastně vybojoval Baltík v posledních minutách utkání, byla zřejmě spravedlivým vyjádřením hry obou mužstev. V penaltovém rozstřelu byla patrná větší zkušenost Domácích potřeb – Február nedokázal dát ani jeden gól, a tak se s ligovým pohárem pro letošek rozloučil.

Začátek utkání vyšel kolchozníkům velkolepě – úvodní nápor vyústil v první gólovou akci. Dlouhý Kosťův aut přiklepnul ideálně Baltik Mílovi, ten obešel zkoprnělého obránce a podél vyběhnuvšího gólmana zkušeně skóroval! Soupeřem však úvodní branka neotřásla a postupně získával jednoznačnou převahu. Největší nebezpečí hrozilo Februáru z autových vhazování a rohových kopů, kdy červenožlutí nebyli sto ubránit chytře si nabíhající útočníky Domácích potřeb. V 10. minutě bylo po rohovém kopu již srovnáno. Útočník soupeře byl při gólové hlavičce na zadní tyči široko daleko zcela osamocen, takže mu prostřelení bezmocného gólmana Febuáru nedělalo větších potíží. Přestože byli hráči Telgártu při standartkách soupeře neustále z lavičky upozorňováni na nutnost zónové obrany všech hráčů v pokutovém území, téměř nikdo tak nečinil, a tak si Domácí potřeby stále vytvářely šance jak na běžícím páse. Po dvou dalších, zcela totožných střelách z prostoru zadní tyče se po rohovém kopu opět prosadil úplně volný útočník a chytrou střelou do protipohybu překonal Jendu podruhé.

Teprve poté se mdlá obrana Februáru vzpamatovala a do konce zápasu nedovolila soupeři ohrožení branky po standardní situaci. Bohužel, když už se červenožlutí konečně vymanili z tlaku soupeře, přišel filuta Kosťa s dalším vrtochem obrany Februáru – a tím jsou kličky na pozici posledního obránce… Jeho „bezva finta“ skončila ztrátou míče a přesná střela útočníka Potřeb stanovila ve 20. minutě skóre na 1:3 v neprospěch Februáru.

Závěr první půle však patřil srdnatě bojujícím kolchozníkům. Ve velkých šancích se postupně objevili Wydle, Cajda, Míla a dvakrát po sobě střílející Kosťa, ale vynikající postřeh gólmana soupeře nedovolil snížení náskoku Domácích potřeb.

Z prvního poločasu stojí ještě za zmínku zajímavá rozepře mezi Bouřkou a Kosťou, která že strana obrany je vlastně ta levá – a která ta pravá? Dilema rozetnul rozčertěný Bouřka odchodem do blízkého restaurantu, kde si k uklidnění rozjitřených nervů koupil voňavé párečky…

Začátek druhé půle byl poměrně vyrovnaný, přesto měly Potřeby mírně navrch. Soupeř zbytečně neztrácel balón a chytrou kombinační hrou se dostával do nebezpečného zakončení. Naštěstí držel Február nad vodou rozchytivší se Jenda a notná dávka štěstí při střele, která skončila jen na břevně. Ve 43. minutě odčinil svůj zkrat z první půle šutér Kosťa. Jeho levačka se z přímého kopu nemýlila – přesná střela k tyči znamenala snížení na 2:3. Od této chvíle tahal za delší provaz v zápase Február. Další velkou šanci si připsal opět Kosťa, ale jeho hlavička jen těsně minula levou tyčku branky. Následně přišly dvě velké Wydleho příležitosti, žel jeho první střela mířila jen do tyče a druhá těsně vedle. V závěru zápasu se Február soustředil jen na vyrovnání, a tak často zapomínal na obrannou činnost, naštěstí soupeř žádný svůj break nedotáhnul do konce. Když už se zdálo, že rolníci z Telgártu prohrají nejtěsnějším rozdílem, přichystal si gólman Potřeb pro Február malý dárek v podobě nepovedeného odkopu balónu, a nabídnul tak Baltíkovi vyrovnání do prázdné branky. Do konce zápasu se již nic závažného nestalo, o postupujícím tím pádnem musely rozhodnout pokutové kopy.

Za Február se do branky postavil penaltový specialista Kosťa; pět červenožlutých střelců mělo nastoupit v pořadí Cajda, Míla, Kosťa, Wydle a Bouřka. Začínal soupeř – své první tři penalty poslal postupně do tyče, břevna a mimo. Bohužel první tři střelce Februáru výtečně vychytal góman Potřeb, a tak byl před čtvrtou sérií stále stav 0:0. Ve čtvrté sérii se soupeř ujal vedení přesně k tyči umístěnou penaltou, Wydleho pokus opět skončil na rukavicích bezchybného gólmana. V poslední sérii vstřelily Potřeby svou druhou penaltu a Bouřka se ke své obávané pentli opět nedostal. Bohužel Február znovu potvrdil svou dlouhotrvající penaltovou nemohoucnost, tentokráte nedokázal vstřelit ani jednu branku. Domácí potřeby postoupily přes Víťazný február do druhého kola poháru.

16. 3. Pražačka

Sestava: Jenda – Cajda, Bouřka, Kosťa, Jéňa – Wydle, Míla, Baltík

Góly: 2. min. Míla (Baltík), 43. Kosťa, 59. Baltík; (soupeř skóroval v 10., 17. a 20. min.)

Penalty: 0:2, za Víťazný február chytal Kosťa.

První série: DP – tyč, Cajda – gólman DP chytá. Druhá série: DP – břevno, Míla – gólman DP chytá. Třetí série: DP – mimo, Kosťa – gólman DP chytá. Čtvrtá série: DP – gól – 0:1, Wydle – gólman DP chytá. Pátá série: DP – gól – 0:2, Bouřka již nekopal.