FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

1. kolo: FK Víťazný február vs. 1. W. C. 0:1 (0:0)

Šimon — 04. 09. 2009

munch-small • Nečekaně plytké entrée sezóny • Převaha jednoho muže v poli na obtíž kolchozníkům • 1. W. C. Február dokonale spláchli • První vyhrání z kapsy vyhání? • Postup se nečekaně vzdaluje… • Zpracování balonu nad síly rolnického družstva • Šprajc Cajdy na Šimona – Cajda:“Na hřišti jsem si zjednal respekt a pak už to šlo samo!“ • Trénink noční můrou Februáru • Koho ztrapní rolníci příště? •

Takový vstup do sezóny čekal z červenožlutého národa málokdo. Náročná letní soustředění s vyvrcholením v podobě tréninkového kempu v Kacanovech a turnaje v Brně nepřinesla očekávané načasování formy na úvodní zápas sezóny a Február tak utrpěl další bědnou prohru své historie na hřišti ve Kbelech.

Vzpomínáte? Kbely, jaro 2000, premiérová sezóna Februáru v Hanspaulské lize, třetí kolo a ostudná prohra s Rudou hvězdou Modřany 1:2. A co teprve jaro 2006, 5. kolo a ukázkově ztracený zápas s Palmeiras, kteří nakonec přehráli Február 3:2. Takže do třetice všeho dobrého i zlého – úvodní kolo podzimu 2009 a prohra s oslabeným soupeřem 1. W. C. 0:1…

Přitom předzápasové prognózy nevypadaly vůbec špatně. Február se v horkém zářijovém odpoledni sešel nabuzen v hojném počtu deseti playerů, kdežto soupeř se k utkání hrdinně postavil pouze se čtyřmi hráči v poli… Dokonce i úvodní poločas se zpočátku vyvíjel dle červenožlutých představ. Kolchozníci soupeře sevřeli na jeho polovině a střelbou ze střední vzdálenosti se snažili překvapit gólmana 1. W. C. Postupem času se však hra stala příliš stereotypní, soupeř ve čtyřech hráčích dobře bránil a v zahuštěném prostoru před brankou nebyl Február s to nebezpečně kombinovat.

Navíc první vážnější šanci si připsal soupeř, když z breaku tečovanou střelou nastřelil tyč, další jeho střelecké pokusy naštěstí míjeli Jansičovu branku.

Na druhé straně zazvonil tyčí také Šimon, další jeho střely ze střední vzdálenosti buď pochytal pozorný gólman 1. W. C. anebo byly dříve zblokovány obránci. Do alespoň trochu nebezpečného zakončení se rovněž dostali Bohouš, Cajda, Kosťa, Wydle a Gojko, ale jejich střelám chyběla přesnost či razance. Poslední nepovedená akce skončila Cajdovým šprajcem na střílejícího Šimona, který tak symbolicky uzavřel neplodnou první půli.

Marně si kolchozníci o poločase dodávali sebevědomí, kterak na soupeře vlítne uragán z Kralovy Hole, zbyly jen oči pro pláč. Přestože soupeřovu brankáři svítilo do očí ostré slunce, Február toho vůbec nedokázal využít a jeho střelecké pokusy by se daly spočítat na prstech ruky zasloužilého truhláře. Nejhorší však byla snaha o červenožlutou kombinaci. Druhá až třetí přihrávka obvykle končila v zámezí či na soupeřových kopačkách. O zpracování balónu ani nemluvě. Když už Február konečně soupeře překvapil nápaditou přihrávkou, adresát přihrávky a potenciální střelec většinou o míč zakopnul, popř. vystřelil velmi nepřesně. V nadějných pozicích se ve druhé půli ocitli Cajda, Pavel, Kosťa a zejména Dědek s Robinem, ale nikdo z nich nenašel dostatek klidu a soustředění, aby gólově zakončili vydařenou akci.

Čtvrthodinky před koncem přišla pohroma. Soupeřův tým doplnil pátý opozdilec a rázem se obraz hry zcela pozměnil. Po úvodním pětiminutovém náporu, kdy Február od inkasované branky zachránil zejména Jansič, se konečně už už zdálo, že se karta obrací a Február se nadechuje k velkolepému obratu. Žel přišel roh soupeře, Šimonovi pod nohou prošel střílený centr a nabíhající útočník 1. W. C. usměrnil míč do zívající branky – 0:1.

Ke cti Februáru je třeba říci, že po inkasovaném gólu zbraně nesložil a do poslední chvíle se snažil o vyrovnání, avšak hra byla již značně křečovitá a kromě Šimonovy střely k tyči a Kosťovy dorážky si kolchozníci žádnou šanci nevypracovali a po zásluze tak úvodní zápas sezóny prohráli.

Doufejme jen, že se rolnické družstvo do příštího zápasu poučí z chyb a podobnou blamáž již nepřipustí.

1. 9. 2009 Kbely

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Pavel, Cajda, Dědek – Kosťa, Wydle, Gojko, Robin

Gól: soupeř skóroval v 52. minutě.