FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

10. kolo.: FK Víťazný február vs. ST Alténa 2:0 (0:0)

Šimon — 27. 11. 2008

baltik-smaller • Utrápené vítězství na proseckém kluzišti • Oslabená Alténa držela remízu do 45. minuty! • Mildovy patičky zvedaly diváky ze sedadel • Obětavý Robin uhnul ve zdi na poslední chvíli: „Bylo to o fous!“ • Rozhodčí „ozdobou“ zápasu • Trápení utnul ostrostřelec Míla • Jenda ujíždí na piku, braunu a cracku • Bohouš se bramboračky nedočkal • Nejlepší Disko pouštějí u Vejvodů! • Soustředění v Beskydech klepe na vrata •

Letošní listopadové počasí venkovnímu fotbalu příliš nepřeje, nejinak tomu bylo i v případě zasněženého a namrzlého hřiště Novoborské. Se sestavou Februáru to před zápasem vypadalo všelijak, nakonec se kolchozníci sešli v hojném počtu se čtyřmi střídajícími. To soupeř byl na tom o poznání hůře – Alténa odbruslila celý zápas jen se čtyřmi hráči v poli.

Od prvních minut bylo jasné, jak bude zápas vypadat. Alténa poctivě bránila na své polovině a v útoku se spoléhala na chybu obrany Februáru, popř. na střely z větší vzdálenosti. Sem tam přidala razantní odkop do blízkých vrbiček, prodlevy při rozehrávání atd. Február se naopak snažil soupeře rozebrat kombinační hrou, která se mu ale prvních 40 minut vůbec nevedla – zčásti kvůli zasněženému terénu, zčásti kvůli své zbrklosti a absence nápaditosti v útočných akcích.

V první půli se Telgárt dostal k zakončení jen ojediněle. Osamoceni v pokutovém území se po prudkých přihrávkách ocitli postupně Cajda, Baltík a Jéňa, ale jejich nepřesné střely brankáře Altény ani neohrozily. Trápení pokračovalo, k zakončení se dostal i chytře hrající soupeř, ale branku naštěstí také netrefil.

Druhý poločas byl již ze strany kolchozníků o něco lepší. Červenožlutým rovněž pomohlo, že soupeř byl po pár minutách druhé půle již značně unaven, a tak se v jeho obraně vyskytovalo čím dál více prostoru k zakončení. Opět zcela osamoceni před brankářem se ocitli Jenda a Cajda, ale ani jednomu se nepodařilo ideálně trefit balón. Naštěstí zhruba čtvrthodinku před koncem se v souboji prosadil Robin, předložil balón naběhnuvšímu si Mildovi, který se přízemní střelou nemýlil a konečně vsítil vedoucí branku.

Alténa vzápětí dvakrát zahrozila dalekonosnou střelou, Jansič byl ale v obou případech pozorný a obě střely dokázal ladným pohybem svých nožek vykopnout. Občas ještě soupeř zahrozil svým důrazem v pokutovém území Februáru, ale ani jednu z hlaviček v blízkosti Higuitovy svatyně nedokázal zužitkovat. Po zbytek zápasu se hra již odehrával převážně na polovině Altény. Druhý gól přidal po Kosťově ukázkovém přiťuknutí opět Milda, tentokrát jeho střela málem protrhla síť branky bezmocného gólmana soupeře. Třetí gól mohl přidat zcela osamocený Jenda, ale zřejmě se před zápasem opomněl řádně naspeedovat, a tak si s jeho plazivou střelou brankář poradil. V dalších příležitostech se dvakrát ocitl Kosťa a jednou Cajda, ale pozorný gólman Altény už více gólů za svá záda nepustil.

Dle otřepaného klišé tak Február utrpěl povinné vítězství a uchoval si naději na získání konečného třetího místa v tabulce. Zajímavostí zápasu se stal nový prvek do učebnice fotbalu v podání Mildy s Robinem. Nezávisle na sobě předvedli v každém poločase osobitý styl při stání ve zdi proti rozehrávajícímu soupeři. Mildův způsob „čáp“, kdy zvedl do výše jednu nohu, aby měl soupeř ztíženou možnost ho zasáhnout, dovedl do dokonalosti Robin – jeho způsob „prohnutý luk“ umožnil soupeři přímo ohrozit Jansičovu branku!

Posezení v blízkém restaurantu bylo velmi krátké, neboť kromě Bohoušovy objednávky nedostupné bramboračky se záhy začala řešit problematika účasti hráčů na pískání. Hned vzápětí se ze záhadného důvodu všichni jali platit a co nejrychleji se rozutekli do tepla svých domovů. Omezený počet schůzujících pak musel problematiku řešit dlouho do noci ve vyhlášené hudební restauraci U Vejvodů.

25. 11. Novoborská

Sestava: Jansič – Bohouš, Pavel, Cajda, Kosťa, Jéňa – Míla, Baltík, Robin, Jenda

Góly: Míla (Robin), Míla (Kosťa)