FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

11. k.: FK Víťazný február vs. Bum bar PV A 4:3 (2:1)

Šimon — 31. 12. 2011

lucerna-small• Neuvěřitelné! Víťazný február slaví po 9 sezónách v 6. lize a po 24 sezónách od založení klubu poprvé postup do 5. Hanspaulské ligy! • Utrpěné vítězství nad posledním celkem tabulky • Nevídaně děravá obrana červenožlutých • Šimon s Bohoušem se už viděli v Lucerně • Sudím sezóny jednoznačně zvolen Gojko • Gojko: “Do píšťalky se musí na začátku pořádně zadout, pak už to jde samo!“ • Michal střelcem sezóny, Bohouš nahrávačem teamu a dvorním nahrávačem Jenckovým • Oslava v paláci lucerna a U Řečických nebrala konce • Bohouš Renatě představil svůj nový sound system •

6. 12. 2011, toto datum si budou všichni hráči, trenéři, sportovní manažeři, doktoři, maséři, kustodi, předsedové, sekretáři, mecenáši a hlavně fanoušci a fanynky Víťazného Februáru dlouho pamatovat. Pouhých pět dnů po oslavě 12. narozenin klubu si samotný klub nadělil ten nejlepší dárek v podobě vůbec prvního postupu do páté soutěže Hanspaulské ligy. Pravda, samotný zápas byl spíše hrůznou podívanou, ale jak říká otřepané klišé: „na to se historie neptá“. Február si tak připsal 8. letošní vítězství, které definitivně stvrdilo vytoužený postup.

Atmosféru celého zápasu ovlivnila absence rozhodčích, tyto zápasy až na výjimky nikdy nepřinesou nic dobrého a oba teamy se většinou hned zkraje rozhádají. Pískání se sice ujal toho dne nehrající Gojko Mitič a jeho asistentem se stal trenér Februáru Jirka Caithaml, žel při absenci píšťalky nemohlo být soudcování příliš důrazné, což se hned v prvních minutách potvrdilo. Soupeř, disponující v útoku dvěma česky nehovořícími Angličany, za celý zápas snad nepřiznal jediný aut, či faul a neustále se divil, že rozhodčí „otáčí“ sporné situace ve prospěch červenožlutých. Naopak hráči Februáru zbytečně často zvyšovali svůj hlas, což nadále zhoršovalo atmosféru utkání.

Nicméně chvílemi se hrál i fotbal a po prvním oťukávání se zdálo, že Február přeci jen snadno zvítězí. První gól padnul po zdařilé Jenckově střele, který umě přebral Bohoušův aut a nikým neatakován poslal Február do vedení 1:0. Chvíli poté rozebrali zkoprnělou obranu Bumbaru Cajda s Filipem a gólem do prázdné branky zvýšil Cajda již na 2:0. Február pokračoval v tlaku, ale nikdo nebyl schopen zachovat klid v koncovce a přidat třetí branku. Odkrytou branku např. netrefil Šimon, Bohoušovo sólo také minulo prostor mezi tyčemi a ani střely Michala a Jencka kýžený gól nepřinesly.

Ke konci poločasu soupeř svou jednoduchou hrou v útoku několikrát provětral toho dne ne příliš pohotovou obranu Februáru a ve 26. minutě po nedorozumění Bohouše, Šimona a Jansiče dokonce snížil na 1:2.

Ve druhém poločase hráli družstevníci přeci jen opatrněji a díky jejich chybějící iniciativě se dlouho nic nedělo. Hru naštěstí svými průniky trochu rozhýbal Cajda, ale vyložených šancí bylo poskrovnu. Občas Február dobře rozehrál rohový kop, ale v zakončení chyběla kolchozníkům větší přesnost.

V poslední čtvrthodince zápasu se opět začaly objevovat časté rozepře mezi hráči a hra tak absolutně ztratila na své (byť jen malé) kráse. Klid na kopačky Telgártu mohla přinést Šimonava gólová střela, kdy si v hloubi soupeřova pole našel odražený míč a střelou na zadní tyč vrátil Februáru dvoubrankové vedení. Február však nesmyslně polevil a soupeř po nedůslednosti Šimona v obraně nakonec podruhé dostal balón do Jansičovy sítě.

Naštěstí chvíli poté si Cajdův střílený rohový kop směřující na Šimona srazil do své branky dezorientovaný obránce Bum baru a zdálo se, že je definitivně rozhodnuto. Soupeř však v závěrečných minutách ještě stačil dosti lacino hlavičkou po rohovém kopu opět snížit na jedinou branku, ale více už naštěstí nestihnul.

Február ve zbytečně nervózním zápase nakonec zvítězil 4:3, čímž si definitivně zajistil druhé místo v tabulce a postup do 5. ligy. Doufejme, že tři naprosto zbytečně inkasované góly (v této sezóně dostal Február nejvíce jen dvakrát dva góly) budou ponaučením do jarních bojů ve vyšší soutěži.

Oslava postupu, 12. narozenin klubu a narození Johanky Mitičové bylo toho dne důstojně oslaveno na Pražačce, v Lucerně a U Řečických, jistě bude dlouho nač vzpomínat. Na závěr by se slušelo poděkovat všem hráčům, kteří se o tento úspěch zasloužili a nezbývá, než si říci, že pátou ligou postup Februáru nekončí!

6. 12. 2011 Pražačka

Sestava: Jansič – Šimon, Cajda, Bohouš, Dědek – Filip, Jencek, Michal

Góly: 10. Jencek (Bohouš), 15. Cajda (Filip), 50. Šimon, 54. vlastní gól soupeře po Cajdově rohu

Soupeř snižoval na 1:2 ve 26., na 2:3 v 52. a na 3:4 v 58. minutě.