FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

5. kolo: VF vs. Palmeiras Prosek 2:3 (2:1)

Šimon — 24. 04. 2006

· Nevstoupíš pětkrát do téže řeky · Nemožné se stalo skutkem · „Povinný“ vlastní gól již v první půli · Svítilo Jansičovi slunéčko do očí? · Hůř to opravdu dopadnout nemohlo… · Je horší úmrtí vlastního dítěte nebo prohra s Pelmeiras? - Bohouš má jasno… · Svijany chutnaly trpce ·

Marně se bojovníci z úpatí Kralovy hole cestou na kbelské bojiště dušovali, že tentokráte Palmeiras nepodcení a skutečně vyhrají, marně si do očí tvrdili, že toho dne si opravdu vlastní gól nedají, marně Jansič přísahal, že při nákopech Palmeiras zůstane na brankové čáře, veškerá hrdinská prohlášení vzala za své úderem 30. minuty, kdy se nad Kbely přehnal mrak zoufalství a utrpení. A přitom stačilo tak málo…

V průběhu prvního poločasu se zdálo, že veškerá útrpná historie vzájemných bojů Februáru s Palmeiras je smazána a tentokráte telgártští zvítězí rozdílem třídy. Rudým se dařila kombinace, s narůstajícím časem přibývalo nebezpečných střel na brankáře Palmeiras, naopak obrana byla až na ojedinělé výjimky bezchybná a nedovolila soupeří víc, než jen několik nepřesných střel. Nejdříve střelou do tyče zahrozil kanonýr Milan, poté se dvakrát střelecky blýsknul Šimon, když nejdříve těsně za půlkou vystřelil přesně k tyči a poté po precizním Bohoušově přihrávce pálil pod břevno, bohužel v obou případech perfektně zasáhnul bezchybný soupeřův brankář. Február nadále zvyšoval obrátky a po Šimonově rohu již mohl slavit první úspěch – k balónu se dostal kanonýr Luky a střelou mezi nohy brankáře otevřel skóre – 1:0. Neuplynulo ani pár minut a robotníci skórovali podruhé – Baltík po chybě obránce vybojoval balón a když Milanovi přihrál před prázdnou branku, nebylo co řešit – 2:0.

Do konce poločasu chyběla jediná minuta, když přišla na Február první morová rána. Míč směřující od soupeře do autu poslal Robin podél delší strany hřiště na naší polovinu. Pro balón, který směřoval do rohu, si nikým neatakován běžel Šimon a ve snaze, aby se hra zrychlila, chtěl nahrát Jansičovi, aby mohl rovnou rozehrát. Bohužel Jansič v té chvíli směřoval také do rohu, čehož si Šimon nevšimnul – a tak Šimonova malá domů pomalým tempem doputovala do zcela prázdné brány a Február si tak mohl odškrtnout první splněnou povinnost proti Palmeiras – vstřelit alespoň jeden vlastní gól. Stav na konci poločasu byl tedy 2:1.

Do druhé půle nastoupil Február s odhodláním, co nejdříve vstřelit třetí gól, aby se nemusel k závěru zápasu strachovat, že si vstřelí další dva vlastní góly nebo něco podobného. Avšak přišla 35. minuta a druhá morová rána, která byla snad ještě krutější. Soupeřův obránce ze své poloviny nakopnul vysoký balón směrem na Jansičovu branku a mnohým robotníkům zle zatrnulo. Oprávněně – Jansič neodhadnul směr padajícího míče, který zapadnul přesně pod břevno a Palmeiras vyrovnali…

Třetí morová rána nenechala na sebe dlouho čekat. Po rozehrání se Palmeiras dostali k balónu a opět ho jen nakopli na Jansičovu bránu. Tentokráte Jansič míč vyrazil, žel pouze na vápno, odkud útočník žlutozelnených nastřelil bránícího Bohouše. Ten ve snaze odkopnout balón do bezpečí trefil odcházejícího (!) útočníka Palmeiras, od kterého se míč pomalu dokoulel do Jansičovy branky – 2:3.

Po těchto hrůzných okamžicích se Február naštěstí nesložil a pokoušel se o otočení výsledku až do samého závěru utkání. Brazilci z Proseka se již jen soustředili na úporné bránění výsledku a odvahu si mezi sebou dodávali sportovními výroky: „Odkopávej to za plot!“. Přesto si Február vytvořil řadu vyložených šancí, ale je třeba říci, že gólman Palmeiras odchytal fantastický zápas. První velkou šancí byla nejprve po Šimonově autu Bohoušova hlavička - z tří metrů mířil do pupku. Hned vzápětí opět Šimon přihrál zcela osamocenému Baltíkovi, který měl před sebou již jen gólmana, ale mířil rovněž do pupku.

Z dalšího tlaku vytěžil Február po faulech soupeře již jen řadu volných přímých kopů, ale protože tuto herní situaci nemaji telgártští příliš nacvičenou (dle Cajdova odborného výroku: „Čím méně se trénuje, tím lépe!“), skóre se do konce zápasu již neměnilo.

Bohužel, ani na popáté se Februáru nepodařilo porazit Palmeiras Prosek. Přestože je Február ve vzájemných zápasech vždy lepším týmem, poráží se sám vlastními góly, nepozornostmi brankářů, nesoustředěností obránců po dobu celého utkání a neschopností proměňovat vyložené šance. Doufejme, že v příštím zápase tuto tragedii Február odčiní a stane se opět Víťazným!

24.4. Kbely

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Pavel, Bouřka – Milan, Robin, Baltík, Luky

Góly: Luky (Šimon), Milan (Baltík)