FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

6. kolo: FK Víťazný február vs. Tsunami 99 2:3 (1:2)

Šimon — 16. 10. 2008

jansic-small • Temné hřiště Meteoru dějištěm první letošní prohry Februáru • Proč si rolníci nepřihrávají? • Zbytečné ztráty balónu na půlce hřiště příčinou obratu utkání • Zadní tyč není třeba bránit? • Cajda by zase blil… • Ztratil se Bouřka v mlze? • Opojné kouřové efekty v restauraci U Meteoru • Nejlepší gambáč v Praze? V Bumbaru! • Aleš Brichta tentokrát nepřišel… •

První letošní prohra Februáru přišla až v šestém kole, ale přiznejme si, byla naprosto zbytečná. Február nedokázal na prostorném hřišti Meteoru využít svoji početní převahu dvou hráčů na střídání a nechal se přejet vlnou Tsunami, která čítala jen šest playerů, včetně gólmana.

Přitom zápas nezačal pro kolchozníky vůbec špatně. První desetiminutovka patřila jednoznačně červenožlutým, kterým se dařila kombinační hra a své ojedinělé chyby dokázali napravit poctivým bráněním. V první velké šanci se po Mildově rohu ocitnul ideálně si naběhnuvší Cajda, ale jeho pohotová střela zazvonila jen pravou tyčí. Výtečně hrající Cajda se vzápětí svým důrazem postaral o vedoucí branku. U postraní čáry dokázal obrat o balón nerozhodného obránce a z úhlu razantně vystřelil na branku Tsunami. Gólman soupeře vyrazil střelu nad sebe a schylovalo se k velkému souboji gólmana s Cajdou. K tomu však záhadně nedošlo, naštěstí se Cajda k balónu otočil zády tak šikovně, že se mu od hlavy a ramene odrazil přímo do branky překvapeného gólmana. Gól měsíce října! Úvodní nápor Februáru zakončil Baltík povedeným průnikem a střelou, která jen těsně minula branku Tsunami.

Po zahajovací desetiminutovce se náhle karta obrátila. Február tahal z talónu jednu sedmu za druhou a Tsunami rázem bralo všechny štychy. Kolchozníci naprosto vyklidili střed pole a jejich pokusy o přihrávky končily na nohách protihráčů, kteří obranu Februáru zasypaly rychlými breaky. Dalším neduhem se stala naprostá apatie při bránění zadní tyče během standardních situací soupeře. Tsunami 90% všech standartek směřovalo právě na zadní tyč, ale Február ani po několikerém upozornění z řad realizačního týmu nebral tuto skutečnost vážně. A nestačilo ani varování v podobě nastřeleného břevna.

Po čtvrthodince utkání udeřilo Tsunami bohužel už gólově. Jeden z breaků skončil přihrávkou na zadní tyč a nikým neatakovaný útočník soupeře míč v klidu uklidil do Higuitovy branky. Neuběhly ani dvě minuty a další přečíslení zakončil soupeř razantní střelou zpoza pokutového území, která vymetla levou šibenici. Obrat byl dokonán.

Zbytek první půle se až na pár ojedinělých útoků Februáru odehrával na jeho polovině, od vyššího počtu inkasovaných gólů zachránil kolchozníky dobře chytající Jansič.

Druhý poločas už byl z hlediska hry obou mužstev o poznání vyrovnanější. Na velkém hřišti docházely postupně síly i pohyblivějšímu soupeři a Február se několikrát dostal do vyložené šance. Žel kolchozníci většinu akcí zbrkle zakončovali střelbou zpoza pokutového území, která většinou mířila mimo, či si s ní gólman poradil.

Přesto se do vyložené šance dostal po Cajdově křížné přihrávce Baltík, ale ze tří metrů nedokázal propálit pohotového brankáře Tsunami. Několikrát tvrdě vypálil i pod sedativy hrající Míla, ale gólman opět s potížemi vše vyrazil. Další velkou šanci po Cajdou rozehraném přímém volné kopu propásli Míla s Baltíkem a Robinem, kdy nikdo z nich nedokázal usměrnit přihrávku do zívající branky.

Na druhé straně soupeř několikrát zahrozil z rychlých protiútoků a ve 38. minutě udeřil po třetí. Dlouhý pas na zadní tyč (jako obvykle) dokázal bránící Wydle jen tečovat na hlavu protihráče, který šťastným gólem posunul Tsunami do dvoubrankového vedení. Jen pár okamžiků poté soupeř opět z prostoru zadní tyče orazítkoval podruhé břevno Jansičovy branky.

Deset minut před koncem vrátil naději Februáru Baltík, který ideální Robinovu přihrávku konečně usměrnil do otevřené branky soupeře. V závěru zápasu nelze Telgártu upřít snahu a bojovnost, ovšem to tentokráte k vyrovnání nestačilo. Ve slibně se rozvíjejících útocích nebyli družstevníci schopni si nahrát či naběhnout do vyložené šance a volili raději střelbu ze střední vzdálenosti, která však gólmana Tsunami příliš neohrozila.

Zápas tak skončil zaslouženou prohrou 2:3, důvodem byla hlavně malá sebedůvěra si zahrát kombinační fotbal, zbytečné ztráty balónu na polovině hřiště a tragická neschopnost bránit prostor zadní tyče ve vlastním vápnu.

V pekelném restaurantu U Meteoru, kde by se mlha z cigaret Start dal krájet, byly dodatečně oslaveny Mildovy narozeniny. Družstevníci se během velkolepé oslavy skálopevně zařekli, že takový výkon není tak slavnému klubu hoden a v příštím zápase dojde jistě k nápravě!

14. 10. Meteor

Sestava: Jansič – Wydle, Pavel, Cajda, Míla – Baltík, Robin, Jenda

Góly: 9. min Cajda, 49. Baltík (Robin); soupeř skóroval v 15., 17. a 38. minutě