FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

8.k.: FK Víťazný február vs. VŠSK MFF UK A 2:3 (1:1)

Šimon — 12. 11. 2008

cajda-small****• Kolaps Februáru ve strašnickém bahně • Proč nechtěl Február vyhrát? • Šťastné vítězství nečistě hrajících akademiků • „Orel z Lógaru“ Kosťa střelcem zápasu • Fanynky Telgártu řičely nadšením • Cajda opět řičel rozhořčením • Bohouš si kličku neodpustil • Nejlepší pivo mají U tří soudků • Kofola tekla proudem • Vibrátory na fotbal nepatří! • Sjetí z tratě za 500,– •

Nemožné se stává skutkem! Voda se proměňuje ve víno, mrtví procitnou, slepí prozřou, hluší otěhotní, beznozí odkráčí, Karel Zich zahraje na plese Februáru, Střížkov nesestoupí a Víťazný Február ztratí jasně vyhraný zápas v posledních vteřinách… Tragédie v nedělním odpoledne ve Strašnicích nemohla skončit hůře, než nepochopitelným odevzdáním všech bodů vedoucímu týmu 6.B ligy.

Zpočátku se zápas podzimu nevyvíjel pro Február kdovíjak vesele. Na těžkém podmáčeném terénu patřila úvodní desetiminutovka jednoznačně borcům z VŠSK a obrana Telgártu odvracela jeden útok za druhým. Obránci červenožlutých byli natolik zmateni, že se ve snaze o důraznou hru faulovali i mezi sebou. Excelentní kosu na Cajdu předvedl legionář Kosťa, ale jeho horší chvíle měla teprve přijít. Varováním bylo první vyšachování obrany soupeřem, kdy útočník VŠSK mohl v klidu střílet do opuštěné branky. Naštěstí si Bohouš, zastoupivší Jansiče, vzpomněl na svá nejlepší brankářská léta a jeho sklapnuté betony zabránily prvnímu gólu.

Když už soupeř samotný nebyl s to vstřelit gól sám, zařídil to Február po svém. Na vlastní góly jsou partyzáni z Telgártu experti, tentokrát se této nelibé činnosti ujal Kosťa a soupeřovu přihrávku směřující kamsi do autu nešťastně tečoval za Jansičova záda – 0:1. Nápor VŠSK gradoval následnou povedenou střelou do břevna branky, za kterou se Higuita jen nesměle ohlédl.

Teprve poté se kolchozníci přeci jen osmělili a hra se postupně vyrovnala. Na těžkém terénu se ukázala jako dobrá taktika napadání soupeře na jeho polovině, z čehož pramenili největší šance Februáru v zápase. Hned první vážnější šance skončila vyrovnávacím gólem. Cajda s Robinem vzali do kleští nedůrazného obránce VŠSK a Robin se následně tváří v tvář brankáři nemýlil – 1:1. Do konce poločasu se největší příležitosti rodily před brankou akademiků. V osamoceném úniku na branku soupeře se ocitl Baltík, ale jen nečisté chycení obránce za jeho dres mu zabránilo v bezprostředním ohrožení branky. Samotný faul byl stejně jako dva další v průběhu zápasu oceněn žlutou kartou a je třeba říci, že i ostatní zákroky soupeře se příliš nesnoubily s myšlenkou fair-play.

Ve slibné příležitosti se ke konci půle ocitl dobře si naběhnuvší Jéňa, ale jeho střela se mezi tyče těsně nevešla. Nadějný též vypadal přímý kop v podání Bohouše s Kosťou, žel tento signál nemají kolchozníci ještě příliš zažitý (týden tréninku byl zjevně málo), a tak se Kosťova střela z nezáviděníhodné pozice mezi tyče rovněž nevešla.

Druhý poločas dlouho vypadal, že na hřišti existuje jediné družstvo – Víťazný február. Hned zkraje druhého poločasu se povedenou střelou uvedl Robin, ale jeho pokus brankář s obtížemi vyrazil. Po sérii nepřesných a pomalých autových vhazováních typů „buchet“ se konečně Cajdovi podařil aut jako z partesu a létající orel Kosťa úchvatnou hlavičkou strhl vedení na stranu Februáru – 2:1! Další Cajdův aut našel Bohouše, ale jeho nepřesná hlavička gólmana VŠSK neohrozila. V samostatném úniku se ocitl Baltík, žel po celou dobu byl faulován, a tak jeho zakončení nebylo příliš důrazné. Další nadějné útoky zastavil soupeř jen za cenu „žlutých“ faulů, když obětí byl vždy neúnavný Kosťa (v jednu chvíli již Kosťa čpěl oheň a síru, naštěstí rychle vyhasnul). V přečíslení se rovněž objevili Baltík s Jéňou a jen pohotový zákrok obránce zabránil možnému třetímu gólu.

Zápas se pomalu chýlil ke svému konci a zdálo se, že nic nemůže ohrozit červenožluté vítězství nad leaderem skupiny. Bohužel v útočné euforii zapomněl Február na zadní vrátka a zkušený soupeř toho dokázal patřičně využít. Do poslední okamžiků zápasu útočil Telgárt ve čtyřech hráčích, střílený Kosťův centr dokázal VŠSK odvrátit a rázem tu byl soupeřův break třech hráčů na dva obránce. Matfyzáci vyřešili tuto situaci s bravurou a střelou do prázdné branky srovnali čtyři minuty před koncem na 2:2. Február byl náhle otřesen a z dalšího útoku mohlo být rozhodnuto. Podařenou střelu z pravé strany však dokázal Jansič výtečně vyrazit.

Oba týmy se již smiřovaly s remízou, když se náhle před gólmanem VŠSK ocitl zcela osamocený Wydle, ale nedokázal trefit těžký skákavý balón. Následoval útok soupeře, jenž skončil odehráním obrany na rohový kop. Marně Bohouš burcoval kolchozníky, že se jedná o poslední akci soupeře, svým nedůrazem při bránění standartek je Február pověstný a bohužel se i tentokrát kletba vyplnila. VŠSK opět rozebral červenožlutou obranu a střelou do prázdné branky v poslední minutě dokonal nevídaný obrat. Na odpověď nezbylo rolníkům již ani sil ani dostatek času, a tak si Február musel po posledním písknutí vytrpět jednu z nejzbytečnějších proher ve své historii.

9. 11. Junior

Sestava: Jansič – Bohouš, Pavel, Kosťa, Jéňa – Cajda, Robin, Wydle, Baltík

Góly: 13. min Robin, 35. min Kosťa (Cajda) Soupeř skóroval ve 4. (vl. gól Kosťa), 56. a 60. minutě.