FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bronzový úspěch na Bysterském turnaji 2016!

Šimon — 13. 07. 2016

b16-team2016small175Třináctá účast Februáru v řadě na turnaji v Bystré nad Jizerou přinesla další úspěch v podobě zaslouženého třetího místa. Po triumfu v roce 2014 a následné mistrovské kocovině v podobě posledního 9. místa z roku 2015 se Február s dvěma novými tvářemi ve svých řadách probudil k nevídané hře Konečné třetí místo tak znamenalo další pohárový příspěvek do nabité výkladní klubové skříně.

Sestava, jak je v poslední době zvykem, se nerodila příliš lehce, nakonec se ale ustálila na sedmi hráčích, kdy k již protřelým playerům Šimonovi, Cajdovi, Wydlemu, Kvášovi a Jírovi přibyli nováčci v červenožlutém dresu Martin Žíla (berounský Peter Smeichel) a Martin Bajer (přerovský George Best).

Zajímavostí letošního účasti bylo, že všichni hráči Februáru poprvé v dějinách turnaje přijeli až ráno v den konání fotbalového klání a nutno říci, že vzhledem k průměrnému věku hráčů Februáru se tento životosprávní počin jevil pro pozdější výkony jako jeden z hlavních elementů úspěchu.

Turnaj byl jako obvykle rozdělen na veteránskou část (5 mužstev) a hlavní část (9 mužstev, která byla rozdělena na dvě skupiny po 4 a 5 manšaftech. Šimon nalosoval Február do pětičlenné skupiny s několikanásobnými vítězi Směskou a Tátou a syny, dalšími týmy byly místní B 49 a nováčci turnaje Hot Peppers. Do čtvrtfinále postupovali všichni, kromě posledního týmu z pětičlenné skupiny, takže teoreticky vzato se mohl pro Február opakovat hrůzný výsledek z loňského roku, avšak tentokrát Február vybojoval třetí místo ve skupině a chmury tak brzy zažehnal.

Skupina:

Víťazný február vs. Směska 1:7 (0:4) Jako prvního soupeře dostal Február obvykle výtečně hrající Směsku. Hned zkraje zápasu bylo jasné, že i letos bude Směska hodně silná, Február sice bojoval, ale na rychlejší hráče Směsky nestačil. Navíc v prvním zápase působil Február nesehraně, v prvním poločase si nechal dát 4 zbytečné góly po naivních individuálních chybách a bylo po zápase.

Ve druhém poločase se přeci jen Február herně zvedl, díky narážečce s Kvášou Šimon dokonce podél vyběhnuvší brankářky Směsky snížil. Pak ale přišla po nešťastném zákroku brankáře Martina penalta, kterou soupeř bezpečně proměnil. V závěru se sice Február dostal díky Martinovi a Cajdovi do šancí, ale naopak Směska přidala další dva góly a Február tak odcházel ze hřiště s pěknou výslužkou sedmi branek ve své torničce.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Gól na 1:4 Šimon (Kváša)

Víťazný február vs. Hot Peppers 5:0 (3:0) Ve druhém zápase dostal Február zřejmě nejslabšího účastníka turnaje, mohl si tedy teoreticky po předchozím fiasku spravit chuť, což se naštěstí podařilo, i když v týmu před zápasem panovala jistá nervozita. Do zápasu však Február vletěl jaksepatří a hned první útok skončil po spolupráci Šimona Kváši a důrazném Šimonově zakončení úvodní brankou. Soupeř se víceméně pouze bránil a tak do poločasu přidali ještě zasloužené branky Wydle a Cajda.

Ve druhé půli pokračoval Február v nápadité kombinační hře, soupeř ztrácel motivaci, šancí přibývalo, ale Šimonova, Marinova a Cajdova střela se mezi tyče nevešla. V závěru se po Kvášové přihrávce ideálně uvolnil Jíra a prostřelil vyběhnuvšího brankáře. Poslední slovo měl po Šimonově sólu Martin, který se po Šimonově zpětné přihrávce na hranici vápna nemýlil a uzavřel skóre utkání na konečných 5:0.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Góly: Šimon (Kváša), Wydle (Cajda), Cajda (Martin), Jíra (Kváša), Martin (Šimon)

Víťazný február vs. B – 49 3:0 (1:0) Třetím soupeřem ve skupině byl místní tým Bystrá 49, který obvykle Február porážel, ovšem utkání s tímto týmem nebývají lehká a občas jsou i zbytečně přiostřená. Naštěstí úvodní branku vsítil brzy po Šimonově akci Cajda, poté soupeř přeci jen vyrovnal hru, ale skvělými zákroky podržel Február nad vodou chytající Martin.

Ve druhém poločase se slova ujal hlavně Martin, který svými průniky dělal obraně soupeře velké starosti, žel druhý gól stále nebyl schopen nikdo z Februáru přidat. Teprve další Martinova akce, kdy nadvakrát nepropálil gólmana B 49, přinesla kýžený druhý gól, neboť potřetí již Martin nestřílel, ale nahrál zcela osamocenému Šimonovi, který se do odkryté branky nemýlil. Třetí gól mohl po sólu přidat Šimon, který na polovině hřiště obral brankáře soupeře, ale jeho zakončení nebylo razantní a vrátivší se obránce B 49 dokázal na poslední chvíli vytěsnit balón na tyčku. Účet utkání nakonec uzavřel po Wydleho přihrávce a rychlém uvolnění se Martin a Február tak získal jistotu postupu do čtvrtfinále.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Góly: Cajda (Šimon), Šimon (Martin), Martin (Wydle)

Víťazný február vs. Táta a synové 0:1 (0:0) Ve čtvrtém utkáni se Február v přímém souboji utkal s Tátou a syny o druhé místo ve skupině. Remíza by byla pro červenožluté málo, neboť soupeř měl lepší skóre. V utkání měl přeci jen lehce navrch Február, ale své šance nedokázal proměnit. Samotni před brankářem se dvakrát ocitl Kváša, poté Cajda a Jíra, ale většinou nechali jen vyniknout brankáře soupeře. Na druhé straně musel rovněž Martin předvést své brankářské umění, a tak poločas skončil bez branek.

Ve druhé půli pokračoval obrázek hry z dějství prvého. Február se přeci jen o trošku více tlačil za vítězstvím, ale nepřesnost v zakončení nedovolila vstřelit vedoucí branku. Ke střele se postupně dostali Šimon, Cajda a Martin, ale gól stále nepřicházel. Soupeř k závěru zahrozil dvěma závary ve vápnu Februáru, ale Martin vše s přehledem vyřešil. Když už se zdálo, že se soupeři rozejdou smírně, vyrazil v posledních sekundách na výlet na polovinu hřiště brankář soupeře a ukrytou, dobře mířenou střelou k tyči vstřelil v posledním okamžiku utkání vítězný gól.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Čtvrtfinále: Víťazný február vs. Hadač team 2:0 (0:0) Ve skupině skončil Február na třetím místě, jeho soupeřem pro čtvrtfinále byl Hadač team, který ve druhé skupině obsadil druhé místo. S tímto úspěšným soupeřem na Bystrá cupu má Február vyrovnanou bilanci, v posledních letech však převážně kladnou. V první půli se potvrdily přednosti Hadač týmu, jehož důrazná, ale férová hra dělala Februáru problémy. V obraně navíc kulhal po koňaru z předchozího zápasu Šimon, kterého do stejného místa v závěru půle trefil hráč Hadač teamu, takže se Šimon s bolestivou grimasou odplazil za postranní čáru. Február opět v prvním poločase podržel gólman Martin, a tak poločasové skóre bylo bez branek.

Ve druhém poločase naštěstí Hadačům možná trochu došly síly a nestíhali se vracet do obrany. Február zrychlil přechod do útoku a po dvou ideálních pasech od Cajdy a Martina se za obranou dvakrát zjevil naběhnuvší si Jíra a dvakrát s přehledem skóroval. Závěr zápasu si již Február pohlídal, a tak po dvou letech červenožlutí opět postoupili do semifinále.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Góly: Jíra (Cajda), Jíra (Martin)

Semifinále: Víťazný február vs. Směska 1:4 (0:4) V semifinále nečekalo Február nic dobrého, soupeřem mu byli staří známí ze skupiny Směska, dle předváděné hry zřejmě nejlepší mužstvo turnaje. Řada jeho hráčů v této sezóně hrála krajský přebor za FK Košťálov, jejich kvalita byla přeci jen někde jinde, a tak Február, ač poučen z prvního nezdaru, ani napodruhé klíč k úspěchu nenašel. V prudké deštivé přeháňce si Směska dělala v prvním poločase, co chtěla a Február tak opět o půli prohrával o čtyři branky.

Zkraje druhého poločasu si Martin narazil s Kvášou a snížil na 1:4. Poté se obdobně přes Kvášu dostal do zakončení Šimon, ale vyběhnuvší brankářka soupeře tentokrát balon vyrazila. Február chytil druhý dech, snažil se o vstřelení branky, ale všechny následné šance zůstali nevyužity. Postupně na branku Směsky vystřelili Cajda, Kváša, Wydle a Martin, ale gól již nepadl a Február se tak musel spokojit se soubojem o třetí místo.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Gól na 1:4 Martin (Kváša)

Zápas o třetí místo: Víťazný február vs. Juniors 1:0 (1:0) Stará pravda říká, že pokud se na turnaji odehraje vítězně poslední zápas, tak je to vždy úspěch. Dovolím si tvrdit, že po vítězném zápase s mladými hráči Juniors toto pravidlo platilo i pro Víťazný február.

K samotnému zápasu o třetí místo lze říci, že již trochu unavení hráči Februáru měli před utkáním z výrazně mladšího soupeře lehké obavy, ale nakonec souboj o nejmenší pohár zvládli takticky skvěle a hráče Juniors de facto nepustili do výraznější šance. Poločasový důležitý vedoucí gól zajistil po Wydleho přihrávce pohybem stále sršící Martin a soupeř po vstřelené brance nevěděl jak odpovědět.

Ve druhém poločase si Február vedl takticky skvěle, držel balón na svých kopačkách, rychle ho dával od nohy a dá se říci, že kontroloval hru. Ke střele se dostali postupně Cajda, Martin a dvakrát Kváša, ale gól i díky dvěma zákrokům Martina v brance již nepadl ani na jedné straně. Február tak v podobě třetího místa dosáhl po zásluze druhého největšího úspěchu v historii na bysterském turnaji.

Martin Žíla – Šimon, Cajda, Wydle – Kváša, Martin Bajer, Jíra Janáč

Gól: Martin (Wydle)

Pro pořádek je třeba říci, že se turnaje jako nehrající sportovní manažer klubu zúčastnil také Dědek, kterého doprovázela jeho rodinná equipa. Oslavy třetího místa byli tentokráte decentní. Po společném, lehce rozháraném focení s trofejí většina hráčů Februáru odcestovala za svými povinnostmi a čest slavného klubu tak zachraňovali pouze Šimon, Wydle a Cajda se svojí rozvětvenou famílií. Večer byl poměrně brzy zakončen lehkou smrští zcela odporných kávových rumů, jejichž nechutná příchuť doprovázela zbylé osazenstvo Februáru až do večera druhého dne. Poturnajový den byl věnován regeneraci v podobě procházky údolím Jizery, s červenožlutých bojovníků zůstali již jen Cajda se Šimonem, kteří se po zotavení odebrali do Jilemnice na vlak do Prahy. Doufejme, že příští rok obhájí při 14. účasti Február minimálně třetí místo a jeho předvedená hra bude lahodit oku diváka, stejně jako tomu bylo v roce letošním!

b16-poboji-1–500

Je dobojováno, 3. místo v kapse a úsměvy na tvářích

b16-wydle-simon2–500

Šimon zdraví diváky po vzoru Jardy a Jágra a Wydle všechny ubezpečuje o tom, že je zkrátka simply the best

b16-kvasa-500

Február se chystá převzít trofej a Kváša si neodpouští brblat nad výkony rozhodčích

b16-team-brana-500

Tak to jsou oni – partyzáni z Telgártu: zleva nahoře Jíra, Cajda s Matym, Martin George Best, Martin Peter Smeichel, Kváša Mario Kempes, Dědek s Divišem, Wydle, maskot Artuš a Šíma

b16-trofeje-500

Vítězné trofeje. Cincin!

b16-team2016small500

Obligádní týmová fotografie s panorámem Krkonoš. Zleva Jíra, Wydle, Šíma, Martin, Martin, Kváša, Cajda s Matym, Artuš, Děda s Divišem.

b16-deda-a-divis-500

Plachetkovi hoši

b16-omladina-500

Naděje Februáru

b16-poboji-2–500

Oslavy začínají

b16-wydle-simon-500

Šampaňské teče proudem

b16-vysledky-500

Turnajové výsledky – skupiny

b16-playoff-500

Play off turnaje

b16-vysledky-vet-500

Veteránská skupina