FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2005

Šimon — 08. 07. 2005

V rámci náročné přípravy na podzimní sezónu Hanspaulské ligy se slavný tým FK Víťazný február rozhodl již podruhé zúčastnit věhlasného turnaje v malé kopané v Bystré nad Jizerou. Svůj loňský nezdar nebral příliš vážně a byl pevně rozhodnut dobýt konečně nejcennější trofej. Ačkoliv kádr oproti předchozímu ročníku posílil, výsledek byl bohužel tentýž. Po dvou remízách a těsné prohře s pozdějším vítězem turnaje nepostoupil Február ze základní skupiny a skončil hluboko v poli poražených.

Do základní skupiny byly Februáru nalosovány týmy Žízeň, Veterans a Směska. Zdálo se, že když se s největšími favority turnaje – Hadač team a Táta a synové – Február nepotká již ve skupině, mohl by snadno postoupit do čtvrtfinále. Bohužel i tentokrát byli soupeři nad síly robotníků z úpatí Kralovy Hole.

Do všech třech utkání nastoupil Február ve složení Jirka Bulíř – Bohouš, Šimon, Cajda – Kváša, Pavel Bulíř, Jenda. Hrálo se 4+1 (tedy 2 hráči na střídání), hrací doba byla jen 2×6 minut. Oproti loňsku chyběl v brance Jansič, který byl v té době na hostování v anglickém klubu Cornwall Bierdrinkers Non-limited a Honza Buřič, který kalil v Libni. Novými posilami oproti ročníku 04 byli Cajda a bratři Bulířové.

Víťazný február vs. Žízeň 1:1 (0:0)

První soupeř měl být papírově nejjednodušší. Ovšem tým Žízně se ukázal velmi houževnatým a běhavým, což působilo Februáru problémy hlavně při rozehrávce a přechodu do útoku. Dalším utrpením se stal rozhodčí, který zejména v prvním poločase daroval soupeři několik vymyšlených přímých kopu v nebezpečné vzdálenosti od Jirkovy branky. Celý zápas byl ze strany Februáru velmi neurovnaný, robotníci si nedokázali pořádně přihrát a až v závěru se zrodilo několik šancí. Tu poslední neomylně proměnil kanonýr Kváša, když se zkušeně uvolnil a prostřelil vyběhnuvšího gólmana. Do konce utkání chybělo pár sekund, leč soupeř přesto vyrovnal. Na polovině si soupeřův bek položil Kvášu, došlo k přečíslení, které Bohouš vyřešil excelentní kosou na unikajícího útočníka. Rozhodčí však ponechal výhodu, balón se dostal k nekrytému hráči Žízně a ten nezaváhal – 1:1.

Gól: Kváša (Bohouš)

Víťazný február vs. Směska 0:1 (0:1)

Ani ve druhém zápase turnaje se Február stále nemohl dostat do tempa. Navíc narazil na pozdějšího vítěze turnaje a tak zejména v první půli byl pod neustálým tlakem soupeře, který šikovně využíval šířky hřiště k rychlým útokům. Několikrát již visel gól ve vzduchu, ale ujalo se až přečíslení třech hráčů soupeře, kteří se řítili na osamoceného Cajdu a svůj nájezd zakončili úspěšnou střelou – 0:1. Gólu předcházela hloupá chyba v rozehrávce na polovině hřiště a nikdo nebyl již tak rychlý, aby Cajdovi pomohl. Ve druhém poločase se hra vyrovnala, ale šancí bylo poskrovnu a dobře hrající Směska si své vítězství již pohlídala.

Víťazný február vs. Veterans 2:2 (0:1)

Ve třetím zápase bylo stále ještě oč hrát, v případě vítězství by Február postupoval ze druhého místa ve skupině, ale přílišná motivace asi učinila své. Ze začátku prvního poločasu byli Veteráni daleko důraznější a vypracovali si i několik nebezpečných střel, obránci Februáru často řešili osobní souboje nedovoleným zákrokem. Když už se zdálo, že se karta obrací, soupeř opět po chybě na půlící čáře udeřil a ujal se vedení 1:0. Február se však záhy otřepal a konečně (škoda, že až ve třetím zápase turnaje) se dostal ke své obávané hře. Po zdařilé akci Bohouše se Šimonem měl gól na noze prvně jmenovaný, leč neprostřelil brankáře soupeře. V Dalších dvou šancích se objevil Kváša, dokonce vystřelil i pravačkou, ale opět marně. Největší šanci měl však Pavel Bulíř po Bohoušově vysunutí, ale jeho křížnou střelu gólman na poslední chvíli vytáhnul.

Druhý poločas začal katastrofou – ojedinělý brejk skončil za Jirkovými zády a zdálo se být rozhodnuto. Soupeř však evidentně fyzicky nestačil, navíc robotníkům pomohl šťastný Pavlův gól přes celé hřiště, kdy centroval na Bohouše, ale zmatený gólman vůbec nezareagoval. Následoval drtivý nápor Februáru – nebezpečně z dálky vystřelil Šimon, poté i Kváša, ale ujala se až jedna z posledních akcí zápasu. Šimon našel dlouhým centrem Cajdu, který famózně z voleje umístil balón přesně k tyči – 2:2. Bohužel na vítězný gól již nezbýval čas a tak se Február i pro letošek rozloučil s turnajem třetím místem ve skupině a umístěním na 9. až 16. místě.

Góly: Pavel B., Cajda (Šimon)

Bohužel, ani druhá účast na Bystrá Cupu nebyla příliš úspěšnou a tak jen doufejme, že je to dalším (kolikátým již?) poučením do příštího ročníku. Turnaj se nakonec dohrával v neutuchajícím dešti, jedinou útěchu nám poskytlo obligátní vystoupení mažoretek. Zejména Kváša si vystoupení uniformovaných slečen velmi pochvaloval a mám takový dojem, že chtěl od pochodujících dívek i něco víc, než jen podpis či letmý úsměv.

Vítězem turnaje se stala již avizovaná Směska, která ve finále přehrála Hadač team. Vystoupení populárního „Taťky“ se tentokráte nekonalo, zřejmě nenašel dost odvahy na odvetu…