FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2006

Šimon — 13. 07. 2006

Pátého července, Cyril a Metoděj, státní svátek - pro někoho chvíle strávené na plovárně v hromadě kelímků od piva, pro hráče Víťazného februáru již potřetí za sebou turnaj, který prověřuje jejich skutečné fotbalové dovednosti. Oproti minulým dvěma zpackaným ročníkům dosáhl Február hned několika překvapivých úspěchů a nakonec jen malý krůček ho dělil od bojů o vysněné medaile.

Do Bystré nad Jizerou se tentokráte vypravilo mužstvo Februáru v obvyklé sestavě, posilněno jen o jednoho nováčka – Kosťu. V brance první tři zápasy (až do svého nešťastného zranění) spolehlivě chytal Jansič, před sebou měl obranu ve složení Bohouš, Šimon a obvyklý host Pavel Bulíř a v útoku řádili Kváša, Bouřka, Jenda a již zmiňovaný Kosťa, který se ve čtvrtfinále úspěšně chopil brankářských rukavic. Z lavičky náhradníků udílel duchaplné pokyny lazar Cajda.

Turnaje se jako obvykle zúčastnilo 16 celků, které byly rozlosovány do čtyř čtyřčlenných skupin. Februáru byly vylosovány týmy Veterans (loňský vzájemný zápas skončil 2:2), Bez šance a pravidelní účastníci Kompresory. Největším aspirantům na první místo – Betonu, Hadač týmu a Lvíčatům – se tentokrát Február ve skupině vyhnul a tak stoupla jeho naděje na možný postup ze skupiny.

Hrací doba jednotlivých zápasů turnaje byla jen 2×7 minut, počet hráčů jako obvykle 4 + 1, z čehož vyplývá, že Február měl na lavičce připravené tři náhradníky.

Skupina:

Víťazný Február vs. Veterans 2:0 (2:0)

První zápas turnaje nemohl pro Február začít lépe. V úvodní minutě si sice Kosťa vykoledoval žlutou kartu, ale pak to již přišlo. Volný přímý kop na soupeřově polovině posunul jemně Bohouš úplně volnému Šimonovi, který se prudkou střelou trefil do zcela odkryté branky soupeře (výbornou práci odvedl brankáři stínící Kosťa). Vzápětí přichází pěkná kombinace po ose Kosťa – Bohouš – Bouřka, kdy posledně jmenovaný levačkou uklízí balón k tyči – 2:0. V prvním poločase ještě Pavel nastřeluje z vlastní poloviny lobem tyč, ale skóre se již nemění.

Ve druhém poločase se soupeř zlepšil, ale kromě dvou střel, které Jansič spolehlivě ustál, již nic velkolepého nepředvedl. Február se spíše spoléhal na udržení výsledku a tak utkání skončilo zaslouženým vítězstvím červenožlutých. Mimochodem - byla to vůbec první výhra Telgártu na turnaji v Bystré!

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Pavel B. – Kváša, Kosťa, Jenda, Bouřka
Góly: Šimon (Bohouš), Bouřka (Bohouš)

Víťazný Február vs. Bez šance 3:0 (2:0)

Druhý zápas a hned druhé vítězství! Nejen, že Február snadno zvítězil, ale i herně předvedl svůj nejlepší výkon na turnaji. První gól se však zrodil velmi snadno – Kváša ze strany bodlem vystřelil a překvapený gólman soupeře si balón mazaně srazil mezi nohy a do sítě. Po chvilce Kváša vybojoval balón, posunul na Kosťu a ten se opět nemýlil – 2:0. Do konce poločasu zahrozil i soupeř, ale Jansič opět spolehlivě zasáhnul.

Po půli se Február dostal do herní pohody a kombinační hrou si vytvářel řadu šancí; gól však přišel až k závěru. Šimon vybojoval u postraní čáry míč, přihrál do nohy Kvášovi a ten se již nemýlil – 3:0. Druhé vítězství znamenalo již téměř jistý postup (pouze v případě vysoké prohry by Február nepostoupil), zároveň za první dva zápasy nahrál Telgárt více bodů, jak za poslední dvě turnajové účasti…

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Pavel B. – Kváša, Kosťa, Jenda, Bouřka
Góly: Kváša (Kosťa), Kosťa (Kváša), Kváša (Šimon)

Víťazný Február vs. Kompresory 0:2 (0:2)

Do třetího zápasu šel Február s vědomím, že nesmí dělat zbytečné chyby, aby vysoko neprohrál a nezpackal si tak nadějný postup ze skupiny. Bohužel hráčům zřejmě po prvních dvou zápasech stouplo nezdravě sebevědomí a v první půli se obránci dopustili fatálních chyb. Smutné bylo, že obě chyby byly naprosto totožné – nejprve Bohouš a po něm Pavel jako „poslední“ dělají kličku útočníkovi, která jim nevychází a soupeř má usnadněnou cestu za vstřeleným gólem. Brzy po začátku utkání prohrával tedy Telgárt 0:2, navíc při druhém gólu se nepříjemně zranil Jansič, když si ve střetu s útočníkem pohmoždil palec na noze.

Po zbytek prvního i ve druhém poločase hrál Február jakoby v křeči a nedokázal na dobře bránícího soupeře nic vymyslet. Přesto nakonec prohra 0:2 stačila díky celkovému skóre na první místo ve skupině; druzí skončili o skóre Kompresory a třetí byl rovněž o skóre tým Veterans (všichni tři po šesti bodech). Posledním bez bodu byl tým Bez šance.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Pavel B. – Kváša, Kosťa, Jenda, Bouřka

Čtvrtfinále:

Víťazný Február vs. Epidemie 1:1 (1:0), na penalty 3:4

Díky prvnímu místu ve skupině se Február ve čtvrtfinále vyhnul silnému Betonu a nastoupil tak proti relativně vhodnějšímu soupeři – proti Epidemii. Utkání to bylo od samého počátku velmi opatrné a bylo vidět, že nikdo nechce udělat zbytečnou chybu. Pak však přišel zčistajasna Kvášův gólový moment. Na polovině soupeře si mistrně udělal prostor před obráncem a přesnou střelou k tyči otevřel skóre utkání. Od té doby se Február soustředil víceméně jen na obranu a zejména díky výtečnému Kosťovi v brance (nahradil zraněného Jansiče) se mu to dlouho dařilo.

Ve druhé půli byl obrázek hry pořád stejný, Epidemie tlačila, ale bezúspěšně. Február hrozil jen z ojedinělých brejků – velkou šanci měl Kváša, ale netrefil branku. V závěru však přišla fatální chyba – Kváša z rohu našel rozkrok Bouřky, který balón nezpracoval a Epidemie vyrazila do rychlého brejku, který přes velkou snahu vracejících se robotníků dokázala zúročit ve vyrovnávající gól. Úplně poslední slovo měl opět Kváša, který po Šimonově rohu mohl utkání zvrátit na stranu Telgártu, žel opět minul branku soupeře.

Po nerozhodném stavu tak přišly na řadu pokutové kopy. Nejprve se kopala série tří penalt a poté za případného nerozhodnutého stavu se kopaly penalty jednokolově. Február začínal. První penaltu doprostřed brány proměnil Šimon, soupeřovi penaltu zlikvidoval Kosťa. Druhou penaltu zkušeně k tyči uklidil Kváša, soupeř se rovněž nemýlil – 2:1 pro Február. Ke třetí penaltě se postavil Pavel, jeho možná vítězná střela se však odrazila jen od tyče a soupeř pak srovnal na 2:2. V jednokolové části nejprve Bohouš trefil opět tyč, střelce Epidemie vychytal Kosťa. V dalším kole se podruhé nemýlil Kváša, ale soupeř se také prosadil – 3:3. Bohužel v posledním kole prudkou ranou přestřelil Šimon, hráč Epidemie proměnil a bylo rozhodnuto – do boje o medaile Február smolně nepostoupil. Nejvíc smutný byl ale Bouřka, který se nedostal ke slibované penaltě a do konce večera s nikým nepromluvil…

Sestava: Kosťa – Bohouš, Šimon, Pavel B. – Kváša, Jenda, Bouřka
Gól: Kváša (Pavel B.)
Penalty: Šimon – A, Kváša – A, Pavel B. – N, Bohouš – N, Kváša – A, Šimon – N

Přes smolné vypadnutí ve čtvrtfinále zaznamenal Február svůj dosavadní největší úspěch na bysterském fotbalovém turnaji – připsal si první dvě výhry, postoupil ze skupiny a nebýt jedné chyby při rozehrávání rohu, mohl být i mezi čtyřmi nejlepšími celky. Alespoň má Február motivaci v příštím ročníku postoupit dál a konečně se propracovat na mety nejvyšší.

Finálovou účast si letos vybojovaly favorizované celky Hadač týmu a Lvíčat. Po nevídaném drama, které skončilo smírně 4:4, zvítězil zaslouženě na penalty mladý tým Lvíčat (mezi hráči Februáru vznikla sázka, jejímž důsledkem mělo být koprofilní vystoupení Bohouše a Šimona na jedné straně a na druhé Kvášova autofelace, leč ani k jednomu nedošlo). Třetí místo vybojovali nad Epidemií hráči Kompresorů.

Poturnajová taškařice byla velkolepá. Na místní diskotéce bylo opravdu veselo. Kromě toho, že Šimon protančil boty a ztratil brýle, se jako největší tanečník a svůdce žen představil Jansič (kdo jiný?). Pravda, nejprve jistá strachující se matinka nedovolila svým dcerám, aby si šly skočit do kola právě s Jansičem a Pavlem. To však starého lišáka z Vysokova neodradilo a rychle si vyhlédl jinou oběť svého zájmu. Byla to Štěpánka – vysoká inženýrka z Prahy, které již bylo šestnáct! Mnozí z přihlížejících se shodli, že při tanci (ač byl Jansič handikepován svým zraněním) jim to opravdu slušelo a o královském páru parketu tak nebylo pochyb!