FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2008 – čtvrtfinále nad síly kolchozníků

Šimon — 24. 07. 2008

cajda-small S blížícím se datem 5. července začínají být hráči Februáru mírně nervózní, neboť jejich mysl se nemůže soustředit na nic jiného než na věhlasný fotbalový turnaj v Bystré nad Jizerou. Letošní pátá účast v řadě se z hlediska úspěchu mužstva jevila dosti nadějnou – zkušeností mají rolníci na rozdávání a loňské čtvrté místo bylo po nezdařilém penaltovém rozstřelu spíše zklamáním. Žel pravidlo, dle kterého se každým rokem Február zlepšoval, se tentokráte nepotvrdilo a červenožlutí se s turnajem museli rozloučit již po prohraném čtvrtfinále.

Do Bystré nad Jizerou se tentokráte vypravilo mužstvo Februáru v plné síle – to znamená, že soupiska byla zaplněna maximálním možným počtem osmi playerů. Ke zkušeným turnajovým harcovníkům Kvášovi, Bohoušovi, Cajdovi, Jendovi, Jansičovi a Dědkovi přibyla osvědčená posila z minulého roku Vojta Noha a soupisku v roli nováčka (s patřičnými přijímacími rituály) uzavíral lamač dívčích srdcí Wydle. Jako trenér mužstva samozřejmě nemohl chybět toho času rehabilitující se Šimon.

Pro většinu aktérů začala turnajová příprava již pátečním sportovně laděným odpolednem, které se (ostatně jako vždy) protáhlo až do brzkých ranních hodin. Na košťálovském nádraží se nejprve sešli Kváša s Cajdou, Jansičem a Šimonem a jejich první kroky nemířili nikam jinam než do místní restaurace U Matoušů. Avšak ouha! Líbezná hospoda z minulých let se rázem změnila v prachsprostou nalejvárnu pod otřesným názvem „Hanoj“. Předsunutá jednotka Februáru po jediném vypitém Krakonošovi neváhala a rázným krokem vyrazila vstříc místnímu koupališti, jehož občerstvení bylo daleko půvabnější. V rámci odpolední fáze tréninku kondice a otužilosti si Cajda s Jansičem a Šimonem střihli několik bazénů, zatímco Kváša nabíral síly v podobě pojídání připálených klobás.

O dvě hodiny později dorazili na prosluněné koupaliště i Dědek s Wydlem a po parodickém pokusu o nohejbal se celý team nasoukal do přistavené klubové limuzíny značky Aro, kterou neřídil nikdo jiný, než předseda Veteran Aro Clubu Jenda.

Po rychlé zastávce na chalupě Berchových v Bystré následoval stejně rychlý úprk do místní restaurace, jíž kraluje pořadatel turnaje a hospodský v jedné osobě, Zdenda. Sportovní večer po vypití několika svijanských Mázů pokračoval turnajem ve stolním tenise, kterému dominoval král TV soutěží Kváša.

Okolo půlnoci dorazil z mělnické hudební štace Vojta, přišla i slečna Kateřina, čas plynul a rázem tu byla třetí hodina a s ní i zavíračka v místním příjemném lokále. Február dostál své těžce vydobyté pověsti „až do židlí“ a opět zavíral hospodu…

ping-pong

Náročná páteční příprava přinesla své ovoce

Svijanské pivo dělá divy, a tak sobotní turnajové ráno nebylo příliš kalné. K výpravě se přidal opozdilec Bohouš a již krátce po půl deváté se Február mohl těšit na vylosované soupeře ve skupině.

Turnaje se jako obvykle zúčastnilo 16 celků, které byly rozlosovány do čtyř čtyřčlenných skupin. Hrací doba jednotlivých zápasů turnaje byla jen 2×6 minut, počet hráčů jako obvykle 4 + 1.

Februáru byly vylosovány týmy: domácí „Bystrá“, „Mříčná“ a pravidelný účastník Lisboa 08. Největším aspirantům na první místo – „Pekelníkům“, „Tátovi a synům“ a „Hadač teamu“ – se tentokrát Február ve skupině vyhnul, a tak stoupla jeho naděje na možný postup ze skupiny.

Celý turnaj se nesl ve stínu nedávné tragické nehody, při které nešťastně zahynul bysterský rodák Dušan Koldovský, jenž byl rovněž pravidelným účastníkem turnaje. Na jeho památku a počest odehráli hráči teamů Bystrá a Košťálov celý turnaj s černou páskou na levé paži.

Skupina:

FK Víťazný február vs. Bystrá 0:1 (0:0)

V prvním zápase se oba ještě střízliví soupeři soustředili zpočátku hlavně na to, aby nedostali zbytečný gól. Obrana Februáru začala ve složení Bohouš, Cajda, Dědek a Vojta, v útoku řádil Kváša s Wydlem a Jendou. Žel v prvním zápase byla hra Februáru ještě trochu chaotická, což se projevilo i při zmateném střídání obránců za útočníky. Výraznější šance si nejprve vypracovala Bystrá, ale rychlý Břéťův průnik zastavil pozorný Jansič a Zdendova tutovka se naštěstí nevešla mezi tyče již téměř překonaného Jansiče.

Ve druhé půli se hra Februáru přeci jen zlepšila. Ve slibné šanci se objevil Kváša, ale chvíle jeho levačky měly teprve přijít. Do další loženky se propracoval Cajda, ale místo přihrávky na zcela volného Jendu volil střelu z úhlu, která se jen těsně nevešla pod břevno. Když už se zdálo, že zápas spěje k zasloužené remíze, udělala obrana Februáru fatální chybu. Wydle místo razantního odkopu volil na hranici vlastního pokutového území zpracování balónu. Ten mu bohužel uskočil přímo na nohu hbitého Břéti, který si snadno položil Jansiče a v poslední minutě rozhodl o vítězství.

Sestava: Jansič – Bohouš, Cajda, Dědek, Vojta – Kváša, Wydle, Jenda

FK Víťazný február vs. Mříčná 2:1 (1:0)

Ve druhém zápase měl Február z prvního utkání co napravovat, a tak na svého soupeře vlítnul hned od samého počátku. Nutno říci, že celek Mříčné nepůsobil příliš jistým dojmem a svou hrou Februáru cestu za vítězstvím značně usnadnil. Nejlépe vyšel tento zápas kanonýrovi Cajdovi, ten hned v úvodu zkušeně vybojoval míč na polovině hřiště a po krátkém sprintu vstřelil úvodní gól zápasu. Zbytek poločasu patřil rovněž Februáru, ale zbrklá koncovka nedovolila navýšení skóre. Největší šanci měl po Cajdově nahrávce Kváša, ale zřejmě se lekl odkryté branky a o balón raději zakopnul.

Ve druhé půli pokračoval zápas v podobném duchu jako v první půli, Február se snažil kombinovat a napadat nepřesnou rozehrávku Mříčné. Žel kupodivu udeřilo na druhé straně. Ne příliš přesně zahraný přímý volný kop Mříčné skončil ku překvapení všech v síti Februáru. Střelu mířící doprostřed branky nedokázal Jansič ztlumit ani vyrazit a po nešťastném zákroku si ji srazil do branky. Nutno ovšem říci, že za celý turnaj to byla jediná Higuitova chyba!

Naštěstí měl toho dne našlápnuto rychlík Cajda, který hned vzápětí po narážečce s Kvášou vrátil vedení zpět na stranu srdnatých kolchozníků! Zbytek zápasu si Február již pohlídal, a mohl si tak připsat první turnajové vítězství.

Sestava: Jansič – Bohouš, Cajda, Dědek – Kváša, Wydle, Vojta, Jenda

Góly: Cajda, Cajda (Kváša)

FK Víťazný február vs. Lisboa 08 2:0 (2:0)

Před posledním zápasem skupiny bylo jasné, že pokud Február nebude bodovat, fotbal pro něho toho dne končí a zbude na něj jen boj s pivními kelímky. Toho se zřejmě červenožlutí bojovníci zalekli a v zápase podali svůj nejlepší turnajový výkon. Od úvodního hvizdu panovalo na hřišti jediné mužstvo – Telgárt. Navíc se konečně probudila zatím spící Kvášova levačka a jeho úvodní dalekonosná střela tohoto zápasu zapadla přesně k tyči překvapeného brankáře Lisboy – 1:0. Hráči Februáru zklidnili svoji hru, zbytečně nenapadali a čekali na útok soupeře na své polovině. Lisboa nevěděla, co hrát, a tak se opět připomněl kanonýr Kváša, který po narážečce s Cajdou rozvlnil síť podruhé.

Ve druhém poločase pokračoval Február v zodpovědné hře a soupeř se de facto nedostal do nebezpečného zakončení. Naopak k nadějné střele se propracovali Wydle a Bohouš, ale jejich pokusy již navýšení skóre nepřinesly. Február si tedy připsal další tři body a díky vyhranému vzájemnému zápasu s Lisboou nakonec svou skupinu vyhrál. Tím pádem se ve čtvrtfinále vyhnul loňskému vítězi Pekelníkům a mohl se tak připravit na čtvrtfinále s teamem Fauling Slaná.

Sestava: Jansič – Bohouš, Cajda, Dědek – Kváša, Wydle, Vojta, Jenda

Góly: Kváša (Cajda), Kváša (Cajda)

team-500

FK Víťazný Február v pozadí s krkonošskými hřebeny

Čtvrtfinále:

FK Víťazný február vs. Fauling Slaná 0:2 (0:2)

Ve čtvrtfinále se Február utkal s dosud pro něj neznámým teamem Fauling Slaná a zpočátku se zdálo, že by tohoto soupeře mohli bojovníci z Kralovy Hole snadno porazit. Bohužel však po pár úvodních minutách Február zapomněl na svoji zodpovědnou hru z posledního zápasu skupiny a jeho sny o semifinále se začaly náhle hroutit. Slaná dokázala v rychlém sledu dvakrát využít chyby Februáru na polovině hřiště a rychlými brejky v podání hbitého útočníka Slané se ujala vedení 2:0. První branka padla po přečíslení dvou útočníků valících se na osamoceného Bohouše (Cajdův riskantní skluz přišel o chvilku později, avšak i tak si neodpustil svoji obvyklou větu: „Já bych ho měl!“) a při druhém gólu se tentýž střelec i vleže prosadil přes bránícího Wydleho s Cajdou.

Červenožlutí však nesložili zbraně a ještě do poločasu se mohli přiblížit na rozdíl jediné branky. Cajda výborně zatáhl balón po lajně a přesně přihrál nabíhajícímu Vojtovi, ten však dokázal zívající branku ze dvou metrů nešťastně překopnout.

Druhý poločas byl poměrně vyrovnaný, šancí bylo poskrovnu, střelbu zkoušeli Wydle s Kvášou, žel neúspěšně. Jedinou gólovou si vypracoval Cajda, ale svou nadějnou střelu nasměroval jen do ve vápně stojícího Vojty.

Zápas skončil spravedlivým vítězstvím Slané, která na turnaji nakonec vybojovala druhé místo. Február touto prohrou skončil na 5. – 8. místě a nezopakoval tak svůj loňský úspěch.

Sestava: Jansič – Bohouš, Cajda, Dědek – Kváša, Wydle, Vojta, Jenda

bohous-vojta-orezii

Penaltoví specialisté Bohouš s Vojtěchem

Vítězem 11. ročníku turnaje se po dramatickém finále stal již podruhé v historii Hadač team, když po nerozhodném výsledku 1:1 v normální hrací době porazil svého soupeře Fauling Slanou až v penaltovém rozstřelu 4:1. Třetí místo výhrou 2:1 nad Epidemií vybojoval loňský vítěz Pekelníci.

Odpolední poturnajové hřejivé počasí lákalo k vodě, ale nakonec zvítězila volba setrvání na hřišti v Bystré, kde byl zajištěn dostatečný přísun tekutin. Družstvo Februáru před závěrečným večírkem ještě pilovalo pokutové kopy, v nichž vynikal téměř neomylný shooter Kváša.

V následném večírku se nejvíce lýtka zapalovala Bohoušovi a zejména Cajdovi s Dědkem, kteří si měli s místními krasavicemi dlouho co povídat až do brzkých ranních hodin. Dědek byl ve svém živlu a nakonec mu nevadily ani jeho již téměř obligátní jaterní skvrny v obličeji. Nakonec se vypilo úplně všechno pivo i ostatní chlast, a tak na závěr nezbylo než pít „Cajdův koktejl“, který se sestával z bílého vína, toniku, popelu z cigaret a plivance od jedné z nevinných dívčin! Moc si všichni pochutnali. Ani Jenda nezůstával pozadu. Toho dne se zřejmě rozhodl, že všechny místní pijany porazí v pití panáků, což se mu pochopitelně nepodařilo, a tak již krátce po půlnoci se pohybem kašpárka z ansámblu Matěje Kopeckého odebíral kamsi do lesa, že přespí pod Sv. Václavem, který ho jistě uchrání… Nakonec mu Kateřina pomohla do jeho teplého lože v chalupě.

Druhý den trpěl Dědek stihomamem, překotnou závratí a strachem z chladu. Nakonec se ale všichni vzmužili a vyrazili na koupání do Jizery a po krátkém výletu dorazil Február i na odpolední „dotočnou“ na bysterské hřiště. Procházka se vymstila Vojtovi, jemuž polední sběr višní příliš nesedl, a tak si musel na všech čtyřech ulevit útrobám do jeteliny – jeho vlastními slovy – pěkně si zamňoukal do trávy… Celkově lze říci, že se bysterský turnaj Februáru vydařil, škoda jen, že se mu opět nepodařilo postoupit mezi nejlepší čtyři celky. Příští rok má Február jistě co napravovat!

Další fotografie z Bystré najdete v nové fotogalerii VF: [http://fotky.februar.cz/…-bystra-cup/](http://fotky.februar.cz/2008-bystra- cup/)