FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2009 - zapomněl hrát Február kopanou?

Šimon — 13. 10. 2009

jansic-smallK vrcholu fotbalové sezóny se v obsáhlé reportáži vrací redakce Februáru až v těchto chladných říjnových dnech. Čas pomalu zahojil všechny zlé vzpomínky a zbylo jen to opojné…

Přestože se Víťazný február zúčastnil věhlasného turnaje v Bystré nad Jizerou již pošesté v řadě, počínal si v základní skupině jako naprostý nováček a po zásluze tak potřetí v historii nepostoupil do vyřazovacích bojů. Kam se poděla silácká gesta a mluva před prvním kopnutím do pumlíče? Darmo mluvit. Forma Februáru odtekla s šumící Jizerou a kolchozníkům nezbylo, než si podstatně dříve jak v předešlých letech namasírovat ztuhlé svalstvo na večerní taneční show.

O vrchol fotbalové sezóny byl letos mezi kolchozníky značný zájem, soupiska byla zaplněna dávno před posledním zápasem Hanspaulky. Z nádraží Vršovice tentokrát vyjela cyklistická sestava ve složení Šimon, Cajda a Dědek, na hlavním nádraží se připojilo brankářské eso Higuita Jansič a červenožlutý expres tak mohl vyrazit směr Košťálov. Bohužel restaurace na návsi v Košťálově jsou rok od roku horší a horší, takže první občerstvovací stanice čekala na slavné rolnické družstvo až na oblíbeném košťálovském koupališti.

Po krátkém povinném tréninkovém rozplavání následovala neřízená konzumace piv a párků, odpolední program byl zakončen nohejbalovým matchem, ve kterém měla mírně navrch sehraná dvojice Šimon – Dědek (soupeřící dvojice Cajda s Jansičem nedokázala nalézt odpověď na Dědkovy pověstné „kladivářské hlavičky“).

Po první tréninkové jednotce nasedla sportuchtivá část Februáru na své promazané bicykly a rychlým tempem se přesunula do Bystré na chalupu Berchových, kde byl rozbit základní tábor. Sportovní chtíč Februáru toho večera ještě naplnila hra v kulábr a stolní kopaná v blízkém populárním restaurantu, kde nakonec kolchozníci dostáli své pověsti „do židlí“.

kvasa-500

Kváša a gulášek – spojení natolik pevné jako třeba Ginger a Fred, Pat a Patashon, Bony a Clyde, Václav a Lydie, Jirka a Petra…

Na druhý den byl naplánován velkolepý cyklovýlet do Horního Polubného, kde na své haciendě tvrdě dřela opora zadních řad Februáru Bohouš. 450 m převýšení – z údolí Jizery až do Horního Polubného je samo o sobě pořádný zápřah, statečná červenožlutá výprava se však nebála si výlet zpestřit nejen Dědkovým defektem, ale hlavně velkolepým průjezdem silné bouřky na Čermákových rovních. Hromy, blesky, průtrž mračen, rozzářené kolo, Cajdovy zježené vlasy a hodina strávená v bezpečí závětří nejbližší chalupy – i tímto způsobem lze ujet 30 km za 3 hodiny. Po dobrodružné cestě nakonec čtyřčlenný peloton dorazil k Bohoušovi na chalupu, kde za slunného počasí již cucal chlazenou desítku Čenda s chotí Petrou a Bohouš se svojí chotí Kateřinou. Zatímco Bohouš si stále rovnal puky na svých nažehlených montérkách, ostatní členové Bohoušovy rodiny dřeli na domě, sic jim síly stačily. Po vypití Bohoušových piv a po krátkém posezení v restauraci U zvonku se rolnický peloton vydal zpět do Bystré, pro tentokrát zvolil raději cestu údolím Jizery.

V sobotu večer nakonec dorazili do Bystré i Kváša s Bohoušem a samozřejmě i Jenda s celou svojí rozvětvenou rodinou, zvířectvem a vozovým parkem.

Důležitá porada před sobotním turnajem se pochopitelně (jako vždy) odehrála v blízkém vyhlášeném restaurantu. V průběhu večera dorazil další článek rolnické soupisky – Gojko Mitič, poslední chybějící oporou byl Wydle, který toho večera trávil čas na Robinově svatbě v moravském Manchesteru – ve Svitavách. Posezení bylo tentokrát komornější, aby kolchozníkům zbylo dost sil na zítřejší turnaj (to ještě nikdo netušil, že tato Cajdova strategie Februáru stejně moc nepomůže…).

Nedělní losování do základních skupin dopadlo pro Február přijatelně, jeho soupeři – Bozkov, Loukov, Košťálov – zatím na předešlých ročnících nevybojovali nikterak slavné umístění či byli úplnými nováčky, a tak se zdálo, že ani tentokrát by Februáru neměl uniknou postup ze skupiny. Jako obvykle se hrálo systémem 4 + 1, 2×6 minut a do play off postupovali první dva týmy jednotlivých skupin. Travnaté bysterské hřiště bylo vzhledem k tropickému průběhu červnového i červencového počasí značně podmáčené, terén se v jeho východní části zhoršoval zápas od zápasu.

Víťazný február vs. Bozkov 0:1 (0:0) A je to tady! Typický scénář průběhu zápasu Februáru. Rolníci tlačí, nepustí soupeře do žádné šance a najednou přijde úplně dětská chyba, která rozhodne zápas. Podstatně mladší hráči Bozkova se v první půli nedostali ani na dostřel Kudrnáčovy branky, Február tlačil, ale bez efektu. Ve druhém poločase zvonili i tyče bozkovské branky, ale gól dal právě Bozkov. Šimon volil v nouzi na posledním ošemetnou kličku, která se mu nevydařila a nejlepší hráč soupeře postupoval osamocený na Jansiče. Přestože Jansič zasáhnul, balón se nakonec se štěstím odrazil do opuštěné branky a s Februárem bylo zle. Kolchozníci se ještě vzchopili, opět zazvonila tyč, gól měli na kopačce Cajda, Kváša a Gojko, ale další šanci měl pro změnu po Cajdově kličce na posledním opět soupeř, tentokrát již Jansič balón vyrazil do bezpečí. To už se ale zápas chýlil ke konci a Február tak vstoupil do turnaje porážkou.

Sestava: Jansič – Šimon, Bohouš, Cajda – Jenda, Gojko, Kváša

Víťazný február vs. Loukov 1:0 (1:0) S zřejmě nejslabším týmem skupiny měl Február nemalé potíže. Sice brzy po Cajdově průniku a Bohoušově gólu vedli kolchozníci 1:0, ale bojovně hrajícímu soupeři nedokázali rolníci vstřelit druhý uklidňující gól. Do několika šancí se dostal kanonýr Kváša, ale pro letošní turnaj si střeleckou formu zapomněl v Trutnově. Ve druhém poločase Február těsné vítězství udržel, kromě několika slabých střel se soupeř k nebezpečnému zakončení nedostal.

Sestava: Jansič – Šimon, Bohouš, Cajda, Wydle – Jenda, Gojko, Kváša Gól:Bohouš (Cajda)

kvasa-gojko-500

Momentka ze zápasu s Loukovem. Ani tento balón v síti soupeře neskončil a Február se tak musel spokojit s výhrou 1:0.

Víťazný február vs. Košťálov 0:4 (0:2) Zápas o bytí a nebytí! Když Február vyhraje, postoupí počtvrté v řadě do vyřazovacích bojů turnaje. Máme na to! Kdepak… Neznámý team z Košťálova byl podstatně lepší, důraznější a na již značně měkkém terénu se daleko lépe pohyboval. Úvod zápasu byl vyrovnaný, ale soupeř se nakonec díky dvojímu rychlému přečíslení ujal po první půli vedení 2:0 a s kolchozníky to nevypadalo dobře. Bohužel druhý poločas byl ještě horší, většina hráčů utkání vzdala příliš brzy a nebýt dobře chytajícího Jansiče a v bahně na brankové čáře se několikrát válejícího Šimona, mohlo být počet branek v síti Februáru o poznání vyšší. V posledním vystoupení turnaje Február zklamal hlavně z morálního teamového hlediska a ve skupině tak obsadil třetí nepostupovou příčku.

Sestava: Jansič – Šimon, Bohouš, Cajda, Wydle – Jenda, Gojko, Kváša

simon-wydle-500

Február – Košťálov 0:4. Tento zápas si Február za klobouk nedá. Soupeř byl jednoznačně lepší.

Vítězem Bystrá Cup 2009 se nakonec stal historicky nejúspěšnější celek „Táta a synové“, kteří ve finále snadno porazili Směsku. Třetí místo vybojoval vítěz skupiny Víťazného februáru Košťálov. Február zažil jeden z nejnepovedenějších bysterských turnajů. 1 výhra, 2 prohry, skóre 1:5, netřeba komentáře. Horší snad byly jen první dva ročníky, kdy Február vydřel vždy jen dvě remízy…

Hráči Víťazného februáru po herním nezdaru dlouho netesknili (na neúspěch jsou již zvyklí…) a po krátkém občerstvení se část kolchozníků přesunula na tenisový kurt, část se oddávala dalšímu občerstvování. Pětisetovou bitvu na místním kurtu nakonec ovládla dvojice Cajda – Bohouš, kteří po nervydrásajícím boji porazili lehce mdlou dvojici Šimon – Wydle.

simon-500

Tenis – doplňkový sport Februáru. Kouzlu antuky již propadli téměř všichni rolníci. Snad jen Dědek stále odolává…

Večírek na hřišti v Bystré pokračoval neopakovatelnou hudebně taneční zábavou, jejímž vrcholem byl Gojkův taneček s půvabnou Luďou. Ani ostatní hráči nezůstávali v tanci pozadu, snad jen s výjimkou Kváši, který se raději oddával pojídání klobás a gulášů. Výtečný zelený výstup měl rovněž dorazivší Čenda, jehož dechberoucí karaoke na schodech stánku zaujalo nejednu fanynku. Zkrátka si poctivě zakřičel do trávy. Bohužel příliš brzy došlo k vypití všech dostupných zásob a tak nezbylo slavnému rolnickému klubu než se odebrat na kutě.

gojko-500

Největší aplaus publika při večerní taneční soutěži nesklidil nikdo jiný než Gojko Mitič se svojí partnerkou Luďou.

Druhého dne, jen co se rozbřesklo, opustili výpravu Kváša s Bohoušem. Ostatní se rozhodli pro regenerační trénink na koupališti. Wydle s Dědkem a Gojkem se vypravili pěšky na košťálovské koupaliště, cyklistická výprava ve složení Cajda, Šimon a Jansič to do Košťálova vzali oklikou výletem letním Podkrkonoším. Daleké výhledy! Na koupališti se zbylí playeři po celý den, srkajíce limonády roztodivných barev, kochali pohledy na bujné tvary místních krasavic a velebili kouzlo letních fotbalových turnajů. Po výšlapu zpět do Bystré se zbylí rolníci naposledy objali na bysterské půdě a s přáním zážitků z letních dobrodružství se v dobrém rozešli.

Fotogalerie Bystrá Cup 2009