FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2010 – Február opět pod vrcholem

Šimon — 04. 10. 2010

cajda-evaK vrcholu fotbalové sezóny se v obsáhlé reportáži vrací redakce Februáru opět až na začátku podzimu. Všechny květy letních lásek již odkvetly, v srdcích srdnatých bojovníků Februáru zbyly jen ty nejněžnější vzpomínky.

Víťazný február, který se věhlasného turnaje v Bystré nad Jizerou zúčastnil již posedmé v řadě, chtěl ve 14. ročníku turnaje zavzpomínat na svoje nejlepší umístění z roku 2007 (4. místo), žel člověk míní a život mění. Rolnické družstvo již podruhé za sebou nepostoupilo ze skupiny, na druhou stranu je třeba říci, že tentokrát ostudu neudělalo a nebýt lehce nervózního závěru třetího utkání ve skupině, možná by se i Telgárt radoval z vytouženého postupu. Februáru tak nezbylo, než urvat alespoň vítězství na večerní taneční show, což se mu podařilo již poněkolikáté v řadě.

Na letošní turnaj v Bystré nad Jizerou odjel Február v tradiční velmi silné sestavě. Sedmou účast Februáru na turnaji nevynechal Jansič, Bohouš, Šimon, Jenda, Dědek, Wydle a Cajda. Jedinou absentující oporou byla hvězda Tatranu Hostinné a miláček bysterského publika Jakub Kvášovský, jenž si musel pilně plnit své rodinné povinnosti. Několikrát avizovaný příjezd Peci Ihnáta z věhlasného klubu SK Chválkovice se tradičně také nekonal, a tak Februáru musel tentokrát vypomoci známý fotbalový driblér Jirka Janáč, který dorazil z nedalekých Roprachtic. V roli vedoucího mužstva se letos představil Gojko Mitič, jehož do hry nepustilo vleklé zranění achillovy paty, funkci fyzioterapeutky teamu plnila jeho půvabná družka Adéla.

Předturnajové soustředí se letos odehrávalo v duchu pracovní terapie na Šimonově haciendě ve Vráži. V potu tváře se v teamové spolupráci utvrzovali Šimon, Cajda, Jansič a Dědek. Nejtěžší úkol si pracanti nechali na samotný závěr pracovní soboty – převoz fůry sena a čtyř bicyklů na jediném vozíku z Vráže do Medonos. Vše probíhalo hladce, ve 22:00 byla rolnická posádka v Medonosích, kde za přispění sedláka Jendy bylo seno ve 23:00 definitivně složeno na sušáku. Pravda, Jansič při manipulaci se stébly málem přišel o oko, ale jinak kolchozníci zvládli nelehký úkol s bravurou! Pak už následoval jen půlnoční zastávka na benzínce v Příšovicích a po jedné hodině ranní se celá posádka pěti hrdinů hlásila na chalupě v Bystré nad Jizerou.

Druhého dne vyrazili rolníci na bicyklech na rituální jizerskou koupel do Kuchyňky, následného zaslouženého občerstvení se dočkali ve stylové podkrkonošské hospodě v Mříčné, kam za cyklisty dorazili i Wydle s Jendou. V poledním slunku padla na sportovce lehká únava, přesto si např. Jansič našel chvilku a Dědkovi před návratem do Bystré názorně předvedl, jak se má správně a bezpečně vystupovat z cyklistických nášlapů.

Po krátké odpolední návštěvě Košťálovského koupaliště, kam dorazil už i Gojko s Adélou, došlo v Bystré před večerním posezením ještě k nervydrásající tenisové bitvě mezi Cajdou s Šimonem a Jansičem s Wydlem. Tenisté si zejména chválili perfektně připravený kurt. Na řadu pak přišel oblíbený dýchánek v místní hospodě, který byl tentokrát velmi decentní. Fernetových rund bylo tak akorát, a je třeba říci, že Február dokonce ani nezavíral hospodu, což se mu už dlouho (v Bystré) nestalo. Přesto se ještě téhož večera našli tací, kteří chtěli na sekačce odjet na blízkou zábavu do Benešova, naštěstí se při manipulaci urvala spojka a k tragédii tak nedošlo.

V den turnaje ráno dorazili poslední dva články teamu Bohouš a Jirka a v 8:30 již mohl Šimon s Dědkem losovat obsazení základních skupin. Z losu byla posádka Februáru poměrně nadšená, žádná velká jména ve skupině s Telgártem nebyla. To však ještě Február netušil, že bude mít tu čest se utkat s druhým a třetím celkem letošního turnaje…

Víťazný február vs. Tajfun Slaná 3:1 (1:0)

V prvním zápase skupiny se Február střetl zřejmě s nejslabším teamem celého turnaje. Slaná ve skupině neurvala ani bod a s celkovým skóre 1:12 bude mít do příště určitě co zlepšovat. Ovšem zpět k zápasu. Telgárt vlítnul na Tajfun jako tornádo a nebýt zbrklosti v koncovce, záhy by vedl 3:0. Naštěstí se alespoň ujala přesná Šimonova střela po Jirkově přihrávce, která s pomocí tyče zapadla za bezmocného gólmana a stanovila tak poločasové skóre na 1:0.

Ve druhé půli začal řádit Dědek. Nejprve se sebevědomě natlačil na gólmana Slané, kam směřoval dlouhá Šimonův nákop. Z Dědka zmatený brankář nepochopitelně míč nechytil, ale vykopnul přímo do stojícího Dědka, který tak mohl vítězně zvednout své paže – 2:0. Dědek chytil slinu a vzápětí opět způsobil svým důrazem rozruch v soupeřově vápně. Na Šimonem prudce hozený aut sice hlavou nedosáhl, ale udělal to za něj obránce soupeře a vlastním gólem poslal Február do tříbrankového vedení. K závěru červenožlutí lehce polevili, přišla obligátní chyba na půlce a soupeř po rychlém převzetí balónu zaznamenal čestný úspěch. Zápas tak skončil vítězstvím Februáru 3:1.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Cajda – Jenda, Jirka, Dědek, Wydle

Góly: Šimon (Jirka), Dědek (Šimon), vlastní gól soupeře

Víťazný február vs. Košťálov 1:2 (0:1)

Druhé utkání ve skupině, to už byla jiná káva. Ne Február si došlápnul toho dne třetí team turnaje – Košťálov. Február v prvním poločase vůbec nestíhal a hlavně si nevěděl rady s důraznou hrou ostrých hochů z Košťálova. První velmi laciný gól sice Február soupeři daroval (přihrávka – střela z velkého úhlu na první tyč snad ani nebyla chtěnou), ale i nadále Košťálov Február válcoval. Na odpověď v první půli nenašli rolníci vůbec sílu.

Druhý poločas začal po rychlé kombinaci soupeře druhým gólem v kudrnáčově brance, ale pak se konečně Telgárt trochu vzchopil a zřejmě pod dojmem, že již nemá co ztratit, začal hrát fotbal. Hned z rozehrávky si Jirka Janáč se Šimonem dvakrát ťukli balón mezi stojícími hráči Košťálova a byla z toho velmi rychlá gólová odpověď. Február dál tlačil, ale na vyrovnání to nestačilo. Rolníkům v zápase rovněž chyběl odpočívající Cajda, který se šetřil na rozhodující klání ve skupině. Košťálov zkrátka Február přejel.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Dědek – Jenda, Jirka, Wydle

Gól: Jirka (Šimon)

Víťazný február vs. FC Jack Daws 2:2 (1:2)

Zápas o všechno. Karty jsou rozdány – kdo vyhraje postupuje dál, soupeři díky lepšímu skóre stačí i bod. Február na svého soupeře opět vlítnul se vší parádou. Jack Daws, toho dne druhý team turnaje, neví co hrát a červenožlutí hrají jako z partesu. Jenomže góly v první půli dával nejprve soupeř. První branka padla po ztrátě balónu na půlce a rychlém přečíslení, druhé opět po nedorozumění na polovině hřiště. Február si špatně vyložil pravidlo o zakázané přihrávce od branky přes půlku a osamocený útočník Daws střílí druhou branku. Naštěstí v závěru půle se po Wydleho autu blýskne nekompromisním volejem Šimon a rozdmýchává tak plamének naděje.

Ve druhém poločase hraje Február nejlepší partii na turnaji. Do soupeře buší, co to jde, ale ujímá se až pohotová Bohoušova střela po Šimonově zpětné přihrávce. Soupeř záhy využívá nestandardních pravidel o brankářově přihrávce na útočnou polovinu, naštěstí Jansič je tentokrát neprůstřelný. Soupeř ještě jednou zabrnká na nervy Februáru a hlavně Jansičovi v brance, ale jeho rychle rozehraný přímý kop po nesmyslně odpískaném faulu, který skončil v brance Februáru, naštěstí není uznán (díky diplomatickému jednání Jirky Janáče).

Závěr zápasu ale patří jednoznačně červenožlutým, v obrovských příležitostech se objevují postupně Cajda, Wydle a Šimon, ale branka je jim zapovězena. Soupeř zastavuje Február pomocí rukou, nohou a nakonec se mu remízu podaří uhájit. Február tak ve skupině končí na třetím místě a se čtyřmi body opět nepostupuje.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Cajda, Dědek – Jenda, Jirka, Wydle

Góly: Šimon (Wydle), Bohouš (Šimon)

Závěrečné boje letošního turnaje se tedy obešly bez účasti Víťazného Februáru. Celkovým vítězem se stal po zásluze team Směska, která ve finále porazila FC Jack Daws 1:0. Třetí místo vybojoval Košťálov, který po tvrdém boji přehrál Pekelníky 2:1. Február skončil mezi poraženými na 9. –16. místě, kdy s bilancí výhra, remíza, prohra nastřádal 4 body při skóre 6:5.

Poturnajový večírek byl opět okouzlující. Spoustu známostí navázal zejména Bohouš, roli sympaťáka večera získal Cajda a snad jen Dědka může mrzet, že si tentokrát nezabrnkal na metalovou strunu. Z boje uniknuvšího Gojka mohlo naopak mrzet, že neměl tu možnost si několikrát poslechnout svou oblíbenou skladbu Svařák, o teskných očích Ludi ani nemluvě.

Úterní odjezd z Bystré probíhal bez komplikací, dokonce i odvoz Jendy do Medonos se uskutečnil za světla! Do příštího turnaje v Bystré má Február jistě co zlepšovat. Nezbytným se jeví naučit se pravidlo o přihrávce za půlku a nenechávat si utéct začátky zápasů. Za rok v Bystré na viděnou!

Obsáhlá fotogalerie z Bystré 2010.