FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2011 – nečekané fiasko

Šimon — 16. 08. 2011

zuza-smallOsmá účast Februáru na 15. ročníku turnaje v Bystré nad Jizerou nemohla ze sportovního hlediska dopadnout hůře. Poprvé v historii nezískal Február na turnaji byť jediný bod a navíc nevstřelil ani jedinou branku. Tři prohry v poměru 0:1 hovoří za vše. Február tak do třetice za sebou nepostoupil v Bystré ze základní skupiny a jeho pověst se v podkrkonošské vísce notně otřásla.

Přitom Telgárt přijel na turnaj v poměrně silné sestavě a nic nenasvědčovalo takovému neúspěchu. Navíc ještě nestačil vychladnout hřejivý pocit z nedávného turnajového vítězství ve Chválkovicích, žel člověk míní a fotbal mění.

Sestava pro letošní rok byla dosti zkušená, navíc obohacena o dvě nové tváře. K tradičním účastníkům turnaje – Jansičovi, Bohoušovi, Šimonovi, Dědkovi a Wydlemu – se přidal host z minulého ročníku Jirka Janáč a rovněž dva bysterští nováčci Jencek a Michal. Tradiční opory Jenda, Kváša a Cajda tentokráte chyběly. První se věnoval své usedlosti na Kokořínsku, druhému přerostli jeho rytířské ostruhy přes hlavu, třetí propadl offroadovému šílenství v islandském kraji lávových a ledovcových proudů.

Většina hráčů Februáru se do kraje řeky Jizery dostavila během dne před turnajem, poslední trénink se tentokráte výjimečně nekonal a Február se tak přesunul přímo do místního restaurantu. Posezení se lehce protáhlo, ale „do židlí“ to hoši z Kralovy hole snad poprvé v historii nedotáhli, čímž si možná poškádlili fotbalovou štěstěnu.

Ranní los nedopadl pro červenožluté nejhůře, Jack Daws sice obhajovali stříbrnou příčku z loňska, ale v losování byli určitě těžší týmy. Na neznámý Božkov Bozkov si Február také věřil, a tak nejtěžším soupeřem se zdál být Hadač team. Horší bylo, že Šimon vylosoval hned první utkání celého turnaje.

Víťazný február vs. FC Jack Daws 0:1 (0:0)

V prvním zápase skupiny se Február střetl se starým známým z minulého ročníku. Tenkrát skončil souboj nerozhodně 2:2, Jack Daws později dosáhli dokonce až na druhé místo v turnaji. Souboj Februáru s Jack Daws byl vylosován jako vůbec první klání turnaje, nepřipravený Február byl málem diskvalifikován za pozdní dostavení se na hřiště, ale nakonec benevolentnímu rozhodčímu nezbylo než počkat na červenožluté borce. Úvodní dějství jednoznačně patřilo Februáru. Soupeř se de facto nedostal ke střele, za to Telgárt zahazoval jednu šanci za druhou. Nejblíže byl gólu po samostatné akci Šimon, ale zblízka již nedokázal propálit vyběhnuvšího gólmana. Další gól měl na kopačce Jirka, ale netrefil zívající bránu.

Ve druhé půli se soupeř zlepšil a přidal na důrazu, což dvakráte pocítil zejména Bohouš, jehož pokrytí si balónu před dvanáctiletým protivníkem nebylo úplně ideální. Přesto se do zakončení tlačil spíše Február, ale zbrklostí v koncovce se sám připravil o zasloužený úvodní gól turnaje. V závěru zápasu se stalo to, co se nemělo stát. Školácky ztracený balón na půlce, rychlé přečíslení soupeře a zkušené zakončení po zemi k tyči znamenalo dosti laciný gól v Jansičově síti. Február v rychle ubíhajícím čase již nenašel odpověď a dosti smolně odevzdal soupeři všechny tři body.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Dědek, Wydle – Jencek, Jirka, Michal

Víťazný február vs. Božkov Bozkov 0:1 (0:0)

Druhé utkání ve skupině, Február již nesměl zaváhat. Soupeř, poskládaný z velmi mladých hráčů, zanechal ve svém úvodním zápase turnaje na Február dojem, a předzápasové rozbory varovali kolchozníky před černým koněm turnaje.

Február se však ničeho nezalekl, úvodní dějství opět opanoval a nebýt zoufalé koncovky, musel by po pár minutách vést již 3:0. V koncovce ovšem selhali postupně Jencek, Jirka i Šimon a poločas tak skončil bez branek.

Obraz druhé půle byl velmi podobný té první. Február k ničemu nepustil dva nejlepší hráče soupeře a nadále Božkováky přehrával, ovšem jen po pokutové území. Největší šanci na úvodní gól zápasu měl Wydle, ale ani nadvakrát nedokázal v „orientačně složité“ situaci trefit téměř prázdnou branku.

Trest jako obvykle přišel k závěru utkání. Opět útrpná chyba na polovině hřiště – velmi snadné odevzdání balónu soupeři a ten postupuje v přečíslení do odkryté obrany Februáru. K míči se dostává útočník Božkova, Februárem přejmenovaný dle své vizáže na Henry Rollinse, který se nenechal odstavit přiběhnuvším Šimonem a z ostrého úhlu střílí vedoucí branku.

Februáru opět utíká rychle čas a gólová odpověď znovu nepřichází. Po dvou prohrách ve skupině se Február loučí s postupovými ambicemi.

Sestava: Jansič – Bohouš, Šimon, Dědek, Wydle – Jencek, Jirka, Michal

Víťazný február vs. Hadač team 0:1 (0:1)

Posledním soupeřem Februáru na turnaji byl jeden z historicky nejúspěšnějších celků Bystrá Cupu – Hadač team. Před zápasem si kolchozníci řekli, že alespoň jeden zápas musejí vyhrát, ale ani změna v rozestavení, kdy se do útoku vrhli Bohouš s Dědkem, vítězství nepřinesla.

Zkušený Hadač team od začátku tvrdil muziku, ale do nebezpečného zakončení se naštěstí nedokázal protlačit. Február v první půli dokázal zahrozit jen střelami z dálky, a spíše čekal na chybu soupeře. Ta však, jak jsme si již zvykli, přišla na straně červenožlutých.

Klíčový okamžik zápasu se odehrál v rohu pokutového území po pravé Jansičově ruce. K balónu se dostal mírně tísněný Dědek a zády k soupeřově brance se snažil nahrát lépe postavenému Bohoušovi. Žel jeho přihrávka měla hlemýždí rychlost, soupeř ji snadno vystihnul a zpětná přihrávka na volného hráče na hranici vápna znamenala úvodní, velmi snadný gól zápasu.

Telgárt potřeboval hru trochu otevřít, žel obligátní chyba na polovině hřiště v podobě odevzdaného balónu znamenala break soupeře. Osamocený hráč Hadačů se řítil na vyběhnuvšího Jansiče a stíhajícímu Michalovi nezbylo než soupeře jemným podražením poslat přímo na zem. Rozčílený soupeř v pádu neváhal Michala rovněž zasáhnout, což však ne příliš bystrý rozhodčí nepostřehl a jal se po dohodě s pořadateli vyloučit pouze Michala (nebylo jasné, zda team s vyloučeným hráčem musí odehrát zbytek utkání ve třech v poli či jen dvě minuty hrát v oslabení).

Po Michalově vyloučení již nemělo příliš smysl utkání dohrávat. Február poctivě odbránil závěr prvního a celý druhý poločas ve třech hráčích v poli a díky Bohoušovi se dostal po přímých kopech i ke dvojímu zakončení. Hadač team již další gól vsítit nedokázal, což ho nakonec stálo postup ze skupiny.

Znechucený Február tak napotřetí toho dne prohrál 0:1 a s turnajem se rozloučil bez jediného bodu i vstřeleného gólu.

Sestava: Jansič – Michal, Jencek, Šimon, Wydle – Bohouš, Dědek, Jirka

Závěrečné boje letošního turnaje se již potřetí za sebou obešly bez účasti Víťazného Februáru. Celkovým vítězem se stal po zásluze team Lvíčat, který po remíze 1:1 a následně nekončícím penaltovém rozstřelu porazil loňského vítěze Směsku. Třetí místo obhájil z loňského roku Košťálov. Február skončil mezi poraženými na 9. –16. místě, s nezáviděníhodnou bilancí tří proher a skóre 0:3.

Po skončení turnaje piloval obligátně Február zahrávání pokutových kopů, svými brankářskými dovednostmi se předvedli zejména Jencek s Michalem, doufejme, že penalty se již brzy stanou doménou kolchozníků.

Poturnajový večírek se tentokrát nesl v klidném duchu. Bohoušovým favoritkám již táhne na druhý křížek, tudíž ho nechaly chladným a libero Februáru tak znechuceně o 10. hodině večerní odjelo do nedalekého Železného Brodu. Jediný, kdo držel laťku Februáru alespoň trochu nahoře, byl Jencek. Již v průběhu turnaje nenápadně pokukoval po sličné Shakiře. Posílen několika doušky meruňkovice ji nakonec vyzval do kola, žel jeho mysl příliš brzy zatemnil démon alkohol a tudíž si ze samotných tanečních kreací příliš nepamatoval. V průběhu večera ještě Šimon s Terezou získaly nabídku na účinkování v pořadu Capoeira all night dance, ale to bylo z událostí toho dne vše.

Druhý den byl věnován zasloužilému odpočinku na koupališti v Košťálově, v odpoledních hodinách se Február pomalu trousil do matičky Prahy.

Do příštího turnaje v Bystré má Február jistě co zlepšovat. Minimálně by to chtělo proměňovat gólové šance. Za rok v Bystré na viděnou!

team-bys-2011

Víťaznému Februáru k úspěchu nepomohl ani početný dívčí fan club

Fotogalerie Bystrá Cup 2011

Přehled účastí Februáru na turnaji v Bystré nad Jizerou

Pro osvěžení paměti si připomeňme jednotlivé účasti Víťazného Februáru v Bystré:

2004 – po dvou remízách a nešťastné prohře s Lvíčaty nepostupuje Február ze skupiny. O to víc si pak užívá komentování vyřazovacích zápasů. Památným se stala slovní pře Bouřky a taťky.

2005 – opět jen dvě remízy a prohra ve skupině. Postup nezachránili ani bratři Bulířové. Kváša s plným hrncem dršťkové polévky si neodpouští několik chlípných slov věnovaných mažoretkám.

2006 – první postup ze skupiny po dvou výhrách a jedné prohře. Ve čtvrtfinále potkává Február Epidemii a po prohraném penaltovém souboji končí v turnaji. Miláčkem tribun se stává Kosťa.

2007 – 4. místo! Největší úspěch Februáru v Bystré. V boji o bronz opět až na penalty podléhá Február Epidemii. Bohouš poprvé předvádí svůj „krokodýlí“ syndrom.

2008 – další postup ze skupiny, ve čtvrtfinále nestačil Február na Fauling Slanou, zřejmě nejlepší tým turnaje. Gojko Mitič baví publikum svojí legendární „kočičkou“.

2009 – Február po jediné výhře končí již ve skupině. Když to kolchozníkům nešlo na hřišti, jako vždy vítězí alespoň v tanci. Proslulým se stává Dědkovo vábení děvčat do přítmí stanu.

2010 – podruhé za sebou nepostupuje Február ze skupiny. Tentokrát se v posledním zápase rval o postup až do posledních okamžiků, ale závěrečná remíza na postup nestačila. Nejzářivějším okamžikem turnaje tak zůstal Bohoušův smyslný tanec s „libereckým“ gólmanem.

2011 – nejhorší výsledek Februáru v historii na bysterském turnaji. Žádný bod, žádný gól. Február si večer trochu spravuje chuť degustací domácích pálenek, což se krutě vymstilo Jenckovi. Náladu mu ale spravil něžný tanec se Shakirou.