FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá Cup 2017 - zdařilá obhajoba 3. místa!

Šimon — 10. 07. 2017

Již čtrnáctá účast Februáru v řadě na turnaji v Bystré nad Jizerou přinesla další úspěch v podobě zaslouženého třetího místa. Február za poslední čtyři roky vybojoval již třetí medailovou pozici a zdá se, že s přibývajícími lety zrají červenožlutí playeři jako víno! Ke cti Februáru je třeba ještě zdůraznit, že celý turnaj odehrál až na první minutu prvního zápasu pouze s pěti hráči, tedy bez možnosti střídání.

Sestava, jak je v poslední době zvykem, se nerodila příliš lehce, posledního hráče se podařilo v podobě Matoušova trenéra Kuby Kroba sehnat Šimonovi až v neděli před turnajem v hospodě v Berouně. Turnaj Február začal se šesti hráči, bysterské stálice Šimona, Cajdu a Wydleho doplnila opora Februáru Martin Bajer, do branky se postavila posila z Berouna Martin Žíla a sestavu uzavíral již zmiňovaný Kuba.

Šimon s etiopskou posilou Cajdou přijeli na kole od vlaku ze Semil již vpředvečer turnaje, a tak vše podstatné, ohledně taktiky na zítřejší turnaj, stihli obligátně probrat v bysterské hospodě u Zdendy. Cajda se u čtvrtých Svijan trochu vzpouzel, že pivu v Adis Abebě přeci jen trochu odvykl, ale nakonec podlehl a pokračoval v diskuzi. Zbytek mančaftu, včetně nehrajícího generálního sportovního manažera Dědka, který byl ovšem v případě nouze kdykoliv naskočit, přijel až ráno v den turnaje.

Turnaj byl jako obvykle rozdělen na veteránskou část (5 mužstev) a hlavní část (9 mužstev, která byla rozdělena na dvě skupiny po 4 a 5 manšaftech. Šimon nalosoval Február do čtyřčlenné skupiny a tím pádem odpadly červenožlutým starosti s postupem, neboť do čtvrtfinále postupovali všichni, kromě posledního týmu z pětičlenné skupiny. Soupeřemi byli Februáru favoriti turnaje Košťálov ml., Juniors a Jilemnice.

Skupina:

Víťazný február vs. Košťálov 1:4 (1:3) Február měl tu čest nastoupit k prvnímu utkání turnaje. Jako prvního soupeře dostal Február obvykle výtečně hrající Košťálov. Hned zkraje zápasu bylo jasné, že to díky důrazu soupeře nebude jednoduché klání. Navíc zkraje zápasu postihla Február pohroma. Nejprve dostal Martin nešťastný gól, kdy nikým netečovaný centr skončil v nepřehledné situaci v šibenici branky Februáru. Na Telgárt se valil následně další útok, který sice Martin svým zákrokem zlikvidoval, ale poranil si přitom přední stehenní sval a nebyl schopen pokračovat ve hře. Přestože Šimon volal na sudího, ať přeruší zápas, nestalo se tak a v nastalém zmatku přidal Košťálov do odkryté branky druhý gól. Martin po třetím gólu v bolestech odstoupil a do branky se nebojácně postavil Wydle. Poločas oslabený Február již dohrál se ctí, ale manko 0:3 bylo příliš vysoké.

Ve druhém poločase se přeci jen Február herně zvedl, a hra na hřišti se přeci jen vyrovnala. Február neměl již nikoho na střídání a tak zbytek turnaje odehrál ve stabilním rozestavení Wydle v brance, Kuba vzadu vlevo, Šimon vzadu vpravo, Martin vepředu vlevo a Cajda vepředu vpravo. Február bránil pozičně, převážně na své polovině a snažil se soupeře překvapit rychlými přechody do útoku. Bohužel soupeř ještě jednou skóroval, kdy na střelu na přední tyč nestačil Wydle zareagovat, ale pak se přeci jen červenožlutí dostali do zakončení. Branku nejprve ohrozil Cajda, poté Martin a Kuba. Nakonec se o čestný úspěch zasloužil po Šimonově zasekávačce kanonýr Martin. V prvním zápase Február padnul, důvodem byly nešťastné první dva góly, gólmanovo zranění a částečně nesehranost v prvním poločase.

Martin Žíla (Wydle) – Šimon, Kuba, Wydle – Martin Bajer, Cajda

Gól na 1:4 Martin (Šimon)

Víťazný február vs. Juniors 1:0 (1:0) Ve druhém zápase dostal Február tým Juniors, které se mu v posledních letech daří přehrávat. Od začátku zápasu již každý z Februáru věděl, co má hrát, hra byla daleko učesanější a díky zdařilým kombinacím a důsledné obraně si červenožlutí vytvářeli od začátku mírnou převahu. Jediný gól zápasu vsítil ještě v prvním poločase po Cajdově přiťuknutí tváří v tvář gólmanovi šutér Martin. Do konce poločasu mohl ještě rozhodnout Cajda, ale svoji šanci prováhal.

Ve druhé půli pokračoval Február v nápadité kombinační hře, soupeře de facto k ničemu nepustil (nevybavuji si žádnou vážnější střelu) a to málo, co propadlo do vápna spolehlivě sbíral gólman Wydle. Dvakrát šli po Kubových pasech na jediného obránce Šimon a Martin, ale zklamala je finální přihrávka. Poslední šanci měl po Šimonově vysunutí Cajda, ale nájezd na brankáře neproměnil.

Wydle – Šimon, Kuba – Martin, Cajda

Góly: Martin (Cajda)

Víťazný február vs. Jilemnice 2:1 (1:1) Třetím soupeřem ve skupině byl nováček turnaje Jilemnice. Jejím poznávacím znamením bylo, že ve svém středu měla ctitele Cristiana Ronalda, což se projevovalo zejména tím, že se neustále pouštěl do naivních sólových průniků a v momentě, kdy dal gól, tak měl připravenu Ronaldovu gólovou oslavu. No a na zádech měl samozřejmě sedmičku. Ale zpět k fotbalu. V prvním poločase se Februáru povedlo několik zdařilých kombinačních akcí. Nejprve se zastřeloval Martin, pak po Šimonově přihrávce Cajda, ale nakonec se ujala samostatné Kubova akce, kdy nikým neatakován prošel středem a levačkou usměrnil balón k levé tyči. Soupeři se sice po snad jediné Kubově chybě v obraně podařilo srovnat (bohužel gól si připsal jilemnický Ronaldo), ale do konce poločasu Február soupeři zle zatápěl, žel druhý gól stále nepřicházel.

Ve druhém poločase se Február hnal za vedoucím gólem. Nejprve se v dobré střelecké pozici ocitl Šimon, poté Kuba a Martin, ale nakonec se ujala až akce v podání rohového kopu Kuby, na který si ukázkově naskočil Cajda a hlavičkou poslal červenožluté do vedení. Po zbytek zápasu si Február již hru pohlídal a díky vítězství si zajistil postup do čtvrtfinále z druhého místa ve skupině.

Wydle – Šimon, Kuba – Martin, Cajda

Góly: Kuba (Šimon), Cajda (Kuba)

Čtvrtfinále: Víťazný február vs. Slaná 2:0 (1:0) Ve skupině skončil Február na druhém místě, jeho soupeřem pro čtvrtfinále byl team Fenomén Slaná, který ve druhé skupině obsadil třetí místo. S tímto úspěšným soupeřem na Bystrá cupu má Február vyrovnanou bilanci, v posledních letech však převážně kladnou. Výrazně mladší tým Slané ze začátku Február lehce proháněl, ale postupně červenožlutí převzali iniciativu a díky důrazu v osobních soubojích a rychlému přechodu do útoku bylo otázkou času, kdy vstřelí Február gól. Nakonec se svým klasickým průnikem prosadil Martin a tváří v tvář gólmanovi si věděl rady.

Ve druhém poločase se soupeř sice snažil vyrovnat, ale obrana Februáru byla téměř bezchybná a Slanou k ničemu nepustila. Dvakrát se blýsknul svými zákroky Wydle a když následně Martin na polovině obral naivně kličkujícího gólmana a kopnul míč do opuštěné branky, mohl již Február po roce opět slavit postup do semifinále.

Wydle – Šimon, Kuba – Martin, Cajda

Góly: Martin (Kuba), Martin

Semifinále: Víťazný február vs. Směska 1:3 (1:2) V semifinále nečekalo Február nic dobrého, soupeřem mu byl team Směsky, staří známí z loňského ročníku, kteří Február porazili 7:1 a 4:1. Ovšem letos jejich vítězství nebylo vůbec tak jednoznačné. Soueř sice častěji držel míč na svých kopačkách, ale Február dokázal svými rychlými kontry způsobit paniku v obraně Směsky. Bohužel soupeř se nakonec v prvním poločase ujal vedení, když obránce ve středu hřiště pozdě přistoupil ke střílejícímu hráči a Wydle na jeho umístěnou střelu nedosáhnul. Naštěstí chvíli na to po Kubově přihrávce dokázal srovnat Martin, ale poločas Február stejně prohrál, neboť Martin nestihli zareagovat na pohyb narazivšího si hráče a soupeř své přečíslení 3:2 dokázal přetavit v druhou branku.

Ve druhém poločase byla hra vyrovnaná a ve velké příležitosti se nejprve ocitl Kuba, pak Šimon a zejména Martin, ale ani on nedokázal z bezprostřední blízkosti prostřelit ležícího gólmana Směsky. Bohužel téměř z protiútoku soupeř opět po přečíslení vstřelil třetí branku, a i když se Február snažil, vyrovnat již nedokázal. Február nehrál v tomto zápasu špatně, prohrál zejména pro to, že se útočníci nestíhali vracet s útočícími zadáky soupeře.

Wydle – Šimon, Kuba – Martin, Cajda

Gól na 1:1 Martin (Kuba)

Zápas o třetí místo: Víťazný február vs. Hadač Team 3:1 (1:0) Stará pravda říká, že pokud se na turnaji odehraje vítězně poslední zápas, tak je to vždy úspěch. Dovolím si tvrdit, že po vítězném zápase se zkušenými hráči Hadač teamu toto pravidlo platilo i pro Víťazný február.

K samotnému zápasu o třetí místo lze říci, že hráči Februáru měli před utkáním ze soupeře respekt, ale nakonec souboj o nejmenší pohár zvládli takticky skvěle a hráče Hadač teamu de facto nepustili kromě gólovky do výraznější šance. Poločasový důležitý vedoucí gól zajistil po Kubově přihrávce chytrou střelou Martin a další šance bohužel zůstaly nevyužity. Ve druhém poločase si Február vedl takticky skvěle, držel balón na svých kopačkách, rychle ho dával od nohy a dá se říci, že kontroloval hru. Na dva nula zvýšil po Martinově akci Cajda, který po Šimonově přihrávce vsítil záhy i třetí branku. Soupeř sice po ojedinělé akci a nezachycení narážečky snížil na 1:3, ale víc již nestihnul. Február tak v podobě třetího místa obhájil loňské umístění a kdyby se v semifinále více soustředil na hru, mohlo být umístění i lepší. Kromě úvodní prohry však hrál Február skvěle a nebýt Martinova (gólmanova) zranění, byl by turnaj hodnocen na výbornou.

Wydle – Šimon, Kuba – Martin, Cajda

Gól: Martin (Kuba), Cajda (Martin), Cajda (Šimon)

Vítězem turnaje se stal team Košťálov mladší, který ve finále porazil Směsku 2:1. Pro pořádek je třeba říci, že se turnaje jako nehrající sportovní manažer klubu opět zúčastnil také Dědek, tentokráte bez rodinného doprovodu. Oslavy třetího místa byly, jak již je poslední dobou zvykem, spíše komorní. Po společném, lehce rozháraném focení s trofejí většina hráčů Februáru odcestovala za svými povinnostmi a čest slavného klubu tak zachraňovali pouze Šimon, Wydle, Cajda a Dědek. Oslava se nesla v duchu plachetnice, kterou občas Dědek narušil zelenou břečkou. A protože po chvíli došlo i pivo, byl večer ukončen poměrně záhy. Poturnajový den byl věnován regeneraci v podobě lehkého výběhu na oblíbené koupaliště v Košťálově, odkud se Cajda na kole vypravil do Radechové, Wydle s rodinkou si to nasměroval na Rezek a Šimon na kole do Staré Paky. Doufejme, že příští rok obhájí při 15. účasti Február minimálně třetí místo a jeho předvedená hra bude ještě o fous lepší než v roce letošním!