FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Bystrá nad Jizerou 2014 – drtivý triumf Februáru

Šimon — 08. 07. 2014

februar-smallPlných jedenáct účastí musel Február přečkat a protrpět ve zmaru a beznaději než dozrál ve skutečného championa a konečně zvedl vítěznou trofej z věhlasného turnaje v Bystré nad Jizerou nad hlavu. Přitom z předešlých 10 ročníků Február pouze třikrát postoupil ze skupiny, z toho dvakrát vypadl ve čtvrtfinále a jen jednou v roce 2007 postoupil do boje o poháry, ale jeho dosavadní největší úspěch skončil jen bramborovou medailí. Teprve v 18. ročníku turnaje vše klaplo do posledního kolíku na kopačce a červenožlutí naprosto s přehledem a zaslouženě vybojovali první místo!

Soupiska na turnaj se přitom nerodila vůbec lehce. Omluvenkami byl Šimon na konci června doslova zasypán po hlavu a sestava nakonec vykrystalizovala v následující podobě. Ze stabilních členů klubu se reprezentace nevzdali Šimon, Bohouš, Cajda a Dědek. Jako obvyklá posila byl z Roprachtic povolán již ostřílený turnajový player Jirka Janáč a sestavu v brance uzavírala vrážská posila v podobě neprůstřelného Vaška. Pro play off se navíc po sérii zranění podařilo zlanařit zcela náhodou výraznou Bohoušovu posilu Andyho, jímž byla soupiska definitivně naplněna.

Léta běží, povinnosti volají, a tak, světe div se, Február poprvé vynechal páteční soustředění u Zdeňka v bysterské hospodě. V pátek dorazil pouze Šimon, zbylá sestava až v sobotu ráno. Los byl pro Február poměrně milostivý, kromě zkušenějšího Hadač teamu dostali družstevníci do skupiny mladičké BW Devils a tým B 49, který byl složen většinou z bysterské omladiny a jejích přátel. Do klasického turnaje bylo přihlášeno 11 týmů, do veteránské části 4 mančafty.

Skupina

Vítazný február – BW Devils 2:1 (1:1) Do prvního zápasu turnaje nastupoval Február s jedním hráčem na střídání, to se však záhy bohužel změnilo. Po pouhých dvou minutách na hřišti a po jediné střele si v krkolomném obranném zákroku při následném pádu bolestivě vykloubil rameno Šimon a turnaj pro něj záhy skončil. Následoval odvoz na repozici ramene do nemocnice v Jilemnici, fixace paže a nařízení 14 dní klidového režimu.

Zbylí playeři Februáru se naštěstí semkli a i přes mírnou komplikaci v podobě laciného vyrovnávacího gólu nakonec dokráčeli i díky Cajdovým střeleckým schopnostem k zaslouženému vítězství. Výhra 2:1 byla díky řadě neproměněných šancí navíc dosti milostivá.

Vašek – Šimon, Bohouš, Cajda, Dědek, Jiří

Góly: Cajda (Jiří), Cajda (Bohouš)

Vítazný február – B 49 4:1 (2:0) Tento zápas měl Február plně pod kontrolou. Osvědčená taktika z prvního klání, se zataženou obranou a rychlými breaky po chybách soupeře slavila další úspěch v podobě jednoznačného vítězství.

Február vedle Bohoušova a Dědkova gólu ze hry navíc přidal i góly z rohových kopů po ideálních nábězích Jirky a nebýt chybičky při bránění v závěru zápasu, mohl Vašek vychytat první čisté konto. Každopádně s nejlehčím soupeřem ve skupině slavil Február další zasloužené vítězství a jistý postup ze skupiny.

Vašek – Bohouš, Cajda, Dědek, Jiří

Góly: Bohouš (Cajda), Jiří (Cajda), Jiří (Cajda), Dědek (Bohouš)

Vítazný február – Hadač team 2:2 (2:1) V posledním zápase šlo obou týmům o první místo ve skupině, přičemž Februáru stačila remíza. Červenožlutí opět vyrukovali s osvědčenou defenzivní taktikou, která byla proti protřelému Hadač teamu daleko důslednější. Naštěstí soupeř špatně bránil a po jednoduché akci, kdy Jirka vysunul Dědka, slavil Február první gól. Hadači sice vzápětí srovnali skóre, ale poté přišel nejhezčí moment Februáru na turnaji. Cajda u rohového praporku na vlastní polovině obral soupeře o míč, proběl celým hřištěm, pohrál si se zbývajícími třemi protihráči a následnou střelou nedal gólmanovi šanci – 2:1.

Ve druhém poločase se Február soustředil hlavně na obranu, občas to vypadalo až komicky, kdy osamocený Cajda s balonem u soupeřovi branky prosil o pomoc, ale Február neměl nikoho na střídání a navíc si Dědek poranil lýtko, tudíž podpora ofenzívy již nebyla valná. Hadači se hnali za vyrovnáním, spoustu šancí vychytal pozorný Vašek, žel v závěru po ne úplně zdařilém výběhu mimo vápno nakonec inkasoval.

Februáru remíza stačila a do play off postupoval po vítězství ve skupině, které vybojoval se 7 body a skóre 8:4.

Vašek – Bohouš, Cajda, Dědek, Jiří

Góly: Dědek (Jiří), Cajda

Čtvrtfinále

Vítazný február – Košťálov ml. 1:0 (1:0) Pro čtvrtfinále se naštěstí podařilo dopsat na soupisku mladého zajíce Andyho (přítele Bohoušovy neteře, který se zcela náhodou vypravil s Bohoušovým tátou na turnaj do Bystré) a rázem šance Februáru na postup opět výrazně stouply.

Proti běhavým mladíkům z Košťálova nemohl Február zvolit jinou, než osvědčenou defenzivní taktiku, přičemž útok byl navíc podpořen běhavým a důrazným Andym. Hned zkraje poločasu se ujala spolupráce právě Andyho a střelce Cajdy, který dokázal využít špatného postavení gólmana a ideálně umístěnou střelou k tyči posla Február do vedení. V dalších velkých šancích se ocitli Dědek, Jirka a Andy, ale skóre se do půle již neměnilo.

Ve druhém poločase se opět Február soustředil spíše na bránění, v brance čaroval Vašek a soupeř do konce zápasu působil dosti bezradně. Vítězství mohl pojistit Dědek či Jiří, ale branka jim souzena nebyla. Február, i když po těsném výsledku, přesto téměř bez problémů postoupil do semifinále.

Vašek – Bohouš, Cajda, Dědek, Jiří, Andy

Góly: Cajda (Andy)

Semifinále

Vítazný február – Juniors 1:0 (1:0) V semifinále čekal na Február další velmi mladý tým s věkovým průměrem o 17 let mladším než průměr Februáru. Navíc Juniors byli doposavad na turnaji pověstní svou běhavostí, kombinační hrou a také důrazem, který byl často až za hranicí pravidel. Nic z toho však na protřelý Február neplatilo.

Február opět dominoval díky své precizní defenzívě v čele s Vaškem, hrál de facto bez chyb a navíc oproti mladým hochům uplatňoval v osobních soubojích kila svých svalnatých těl. Další pozitivum bylo, že již popáté v turnaji šel jako první do vedení, kdy se po krásné Cajdově akci a Bohoušově přiťuknutí ideálně nad padajícího gólmana trefil Dědek.

Druhý poločas byl ve znamení prvního, Február trpělivě čekal na chybu soupeře a vyrážel do rychlých protiútoků. Bohužel pojistka stále ne a ne přijít. V závěru zápasu se několika zákroky blýsknul Vašek, bohužel u posledního z nich si natáhnul levý zadní stehenní sval a z turnaje musel odstoupit.

Na posledních pár okamžiků nahradil Vaška v bráně Bohouš, ale díky výkonu hráčů v poli neměl vůbec žádnou práci a Február tak opět zaslouženě postoupil do finále turnaje.

Vašek (Bohouš) – Bohouš, Cajda, Dědek, Jiří, Andy

Góly: Dědek (Bohouš, Cajda)

Finále

Vítazný február – Táta a synové 2:0 (1:0) To nejlepší nakonec! S nejlepším soupeřem (do finále měl Táta a synové na svém kontě 6 výher při skóre 17:3) a horkým favoritem na celkové vítězství se Február potkal až ve finále. Zbylí členové sestavy se museli hecnout, aby finále odehráli plni síly a touhy po vítězství. V brance s legendárníma teplákama na nohou Bohouš, v poli kulhající Dědek a dále Cajda, Jiří a Andy. Na lávce mrzáci Šimon a Vašek, finále tedy bez možnosti střídání.

Úvod zápasu začal Február velmi opatrně. Soupeř se marně snažil probít obranou červenožlutých, která byla téměř bezchybná. Ani výtečný hráč soupeře, který do té doby nasázel bůhví kolik gólů, se nedokázal prosadit. Rolníci zkušeně vyčkávali a vyplatilo se, Dědek krásně našel Jiřího, který se obtočil kolem obránce a ukázkovým zakončením k tyči poslal Február do vedení! V další šanci se ocitnul Cajda, soupeř naopak zahrozil jen z tresťňáku (jediný Bohoušův zákrok ve finále!), ale branka do poločasu již nepadla.

Ve druhém poločase začal být soupeř s přibývajícími minutami nervózní, což nahrávalo Februáru. Ten si ale nadále hrál svou hru a brzy mohl Cajda rozhodnout druhým gólem. Jirkův dlouhý pas si krásně zpracoval na prsou a z otočky pálil na gólmana soupeře, ten však ne dobře umístěnou střelu reflexivně vyrazil. Táta a synové si poté nakonec vypracoval dvě jediné šance v zápasu. Nejprve na křižnou přihrávku napříč vápnem jen tak tak ve skluzu nedosáhnul útočník soupeře a poté přišla největší šance na vyrovnání. Jirka na půlce nešťastně ztratil míč, nejlepší hráč Synů následně posadil na zadek celou obranu Februáru včetně Bohouše, ale jeho střela jen těsně minula levou tyč.

Hned poté ale krásnou přihrávkou vybídnul Jirka Cajdu k sólovému úniku, který rychlík Cajda s bravurou proměnil a Február chvíli před koncem již věděl, že o vítězství nepřijde. V posledních okamžicích si červenožlutí již výpady soupeře pohlídali a po závěrečném hvizdu mohli začít po jedenácti letech konečně oslavovat vytoužený triumf v turnaji.

Bohouš – Cajda, Dědek, Jiří, Andy

Góly: Jirka (Dědek), Cajda (Jirka)

Na závěr je třeba říci, že vítězství Víťazného februáru bylo naprosto zasloužené, okleštěná sestava soupeře téměř k ničemu nepustila, naopak v útoku se šance tentokrát proměňovaly a celkové skóre 12:4 při bilanci pěti výher a jedné remízy hovoří za vše. Střelcem týmu byl neúnavný Cajda s pěti góly, následován Jiřím a Dědkem se třemi a Bohoušem s jedním zářezem. V útoku řádil Cajda, Jiří s Andym se prosazovali svým důrazem v osobních soubojích, výtečně kombinačně a důrazně hrál Dědek, vše vzadu jistil Bohouš, no a v brance stál téměř neomylný Vašek. Zkrátka radost pohledět. Jedinou kaňkou na vítězství bylo Vaškovo a zvláště Šimonovo nepříjemné zranění, doufejme, že se dají brzy do cajku. Třetí místo v turnaji obsadili Lvíčata, kteří porazili Juniors 2:0. Ve veteránské části turnaje zvítězil Košťálov před Faulingem Slaná a Párou teamem.

Oslavy vítězství byly tentokrát decentní, většina týmu se rozprchla již krátce po převzetí poháru. Andy chybí dokonce na společné fotce, Vašek se pod ibuprofeny odbelhal do auta, Jirka s Bohoušem se rozutekli za rodinami. Oslavy tak zbyly na invalidu Šimona, Dědka a Cajdu, pár rumů na triumf nakonec padlo, ale stánky na hřišti tentokrát Február nezavíral. Dokonce ani druhý den nedošlo na koupání v Košťálově, a to už zní podezřele…

Příští rok při obhajobě vítězství v Bystré na viděnou!

februar-middle

Vítězové Bystrá Cupu 2014. Zleva Jiří, Vašek, Bohouš, Šimon, Cajda a Dědek. Dole Matěj a Matouš. Chybí posila Andy.

cajda-hosi

Střelec týmu Cajda s přípravkou Februáru Matějem a Matoušem.

mm-middle

Matěj, Matouš a pohár.

skupina-a

Skupina A turnaje.

skupina-b

Skupina B turnaje.

skupina-c

Skupina C turnaje.

play-off-middle

Play-off turnaje.

veterani

Tabulka veteránské části turnaje.