FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Penaltové martyrium Víťazného februáru

Šimon — 21. 03. 2008

penalta-small Vyřazení Víťazného februáru v prvním kole Ligového poháru na penalty 0:2 nebylo zřejmě náhodné. V průběhu své osmileté historie se rolnické družstvo postavilo k pěti penaltovým rozstřelům a ani jednou neuspělo! Úspěšnost zahrávání pokutových kopů v normální hrací době soutěžního utkání také není příliš oslňující. Nad touto nemohoucností ční pouze fenomén jménem Kváša, který se pyšní 100% úspěšností – z šesti zahrávaných penalt se ani jednou nemýlil!

PENALTOVÉ ROZSTŘELY VÍŤAZNÉHO FEBRUÁRU:

1. Zima 2000 – Memoriál Milana Javornického Že by se již zde zrodilo penaltové prokletí rolnického družstva? Vůbec první účast Víťazného februáru v oficiální soutěži skončila dosti nešťastně. Po postupu ze čtyřčlenné skupiny s daleko zkušenějšími týmy přišla vyřazovací část turnaje a s ní i rychlý konec. Po remíze 2:2 na Zelené lišce přišla na řadu série pěti pokutových kopů, ve které uspěl pouze Kváša a po výsledku 1:3 se Február s memoriálem rozloučil.

Střelci VF: Kváša – dal, Wydle, Bohouš, Cajda ne, Šimon již kopat nemusel. Chytal Láďa.

2. Bystrá Cup 2006 Čtvrtfinále s věčným soupeřem Februáru Epidemií. Rolníci v zápase dlouho drželi vedení 1:0, ale těsně před koncem Epidemie vyrovnala. Na řadu přišla série tří penalt, ale nakonec se rozhodlo až v šesté sérii. Konečný stav byl 3:4 a Epidemie postupovala dál.

Střelci VF: Šimon – dal, Kváša – dal, Pavel Bulíř – ne, Bohouš – ne, Kváša – dal, Šimon – ne. Chytal Kosťa.

3. Olomouc 2007 Semifinále olomouckého turnaje s Hombokem Hlubočky skončilo po velkém boji remízou a o finalistovi musela rozhodnout série tří penalt. Do branky se postavil Šimon, první penaltu první fotbalistky chytil, druhou penaltu druhé fotbalistky Hluboček si nešťastně o břevno srazil za záda a na třetí penaltu kapitána soupeře již neměl nárok. Střelci Februáru se netrefili ani jednou, celkově tedy na penalty prohráli rolníci 0:2.

Střelci VF: Peca a Míra nedali, třetí hráč kopat nemusel. Chytal Šimon.

4. Bystrá Cup 2007 Souboj o třetí místo na věhlasném turnaji skončil po smolném průběhu zápasu 0:0. Známou Epidemií tentokrát Február drtil po celé utkání, ale vítěznou branku se mu vstřelit nepodařilo. Zraněnými zdecimovaný a unavený Február (celý turnaj odehrál bez možnosti střídání) se snažil prolomit kletbu, ale v penaltách opět neuspěl a prohrál v třípenaltové sérii 1:2.

Střelci VF: Kváša – dal, Bohouš a Šimon ne. Chytal Vojta.

5. Ligový pohár 2008 Poslední selhání Telgártu se váže k nedávno proběhnuvšímu 1. kolu Ligového poháru na Pražačce. Po pohledném utkání, kdy Február zachraňoval remízu v předposlední minutě, přišla na řadu pětipenaltová série. Žel Februáru nepomohl ani penaltový specialista – gólman Kosťa a rolníci po naprostém propadu svých střelců prohráli 0:2. Do druhého kola tak postoupily Domácí potřeby.

Střelci VF: Cajda, Milan, Kosťa a Wydle nedali, Bouřka již kopat nemusel. Chytal Kosťa.

Bilance penaltových rozstřelů VF: 5 rozstřelů – 5 proher.

ZP PP Ú
VF celkově 19 5 26%
soupeři celkově 22 13 59%

ZP – zahrávané penalty, PP – proměněné penalty, Ú – úspěšnost

PENALTY BĚHEM NORMÁLNÍ HRACÍ DOBY:

8-penalta V soutěžních utkáních psmf, ale i na všech ostatních turnajích, zahrával FEBRUÁR v normální hrací době všehovšudy jen šest pokutových kopů, z nichž tři proměnil.

1. Podzim 2000 VF vs. FC Partyzan Vyšehrad celkově 3:0; na 2:0 zvyšoval z penalty Kváša. Zápas musel být 10 min. před koncem ukončen kvůli průtrži mračen. Střelce Partyzánu Standu Procházku vymazal bezchybný pes obranář Bohouš.

2. Zima 2002 Zimní pohár – Február svého soupeře poráží 5:4 a postupuje dál. Cajda, který mimojiné vsítil v utkání 4 góly, trefuje z penalty za stavu 5:3 spojnici branky (prý kvůli nekvalitnímu balónu, zvanému „měchuřina“). V tomto poháru postoupí Február až do finále Prahy 9 a připisuje si tak jeden z největších úspěchů historie. Žel v památném finálovém souboji na Pražačce prohrává 0:5.

3. Jaro 2003 VF vs. FM Vyzunk celkově1:3; Február poslal úspěšnou penaltou do vedení Kváša, ale soupeř nakonec rolníky jednoznačně přehrál.

4. Jaro 2006 VF vs. FC FC celkově 2:0; za stavu 1:0 se k penaltě staví Bouřka, ale jeho střelu vyráží gólman na tyč. Za stavu 2:0 má možnost penalty i soupeř, ale sebevědomý gólman FC FC míjí branku o půl metru (chytal Jansič).

5. Jaro 2007 VF vs. Zelení študáci celkově 5:0; na 4:0 zvyšoval z penalty Milan. Jednoznačné utkání pro VF.

6. Podzim 2007 VF vs. Le Jardin celkově 1:2. Za stavu 1:2 je Luky faulován v pokutovém území, sám se staví k penaltě, ale netrefuje branku o půl metru. V tomto utkání byl Február jasně lepší, ale nedokázal skórovat ani ze 100% příležitostí.

Bilance penalt zahrávaných FEBRUÁREM v soutěžních utkáních v normální hrací době: 6 penalt – 3 proměněné (úspěšnost 50%). (Kváša dal 2, Milan 1; nedali Cajda, Bouřka a Luky)

7-penalta SOUPEŘI zahrávali proti Februáru v normální hrací době v Hanspaulské lize celkově 7 penalt, z nichž vsítili 5 branek. Jednu penaltu chytil Jansič, jedna šla mimo.

1. Jaro 2002 VF vs. Lukas celkově 1:4. Bohoušovy a Wydleho nastřelené ruce zkraje utkání znamenaly dvě možnosti pokutových kopů, které soupeř bezpečně proměnil (0:1 a 0:2). Chytal Jansič.

2. Jaro 2006 VF vs. PVC Kulva celkově 3:2. Za stavu 1:1 chytá soupeři penaltu hbitý Jansič.

3. Jaro 2006 VF vs. FC FC celkově 2:0. V tomto utkání zahrávali penalty oba soupeři (viz výše). Bouřkův pokus vyráží gólman na tyč, penaltu soupeře posílá gólman FC FC mimo branku. Chytal Jansič.

4. Podzim 2006 VF vs. Suchá dáseň celkově 1:2. Soupeř se v utkání ujal po penaltě za podražení vedení 1:0. Chytal Jansič.

5. Podzim 2007 VF vs. KKK Bronx celkově 2:4. Za stavu 2:3 stahuje v pokutovém území kanonýra Dixu Bouřka a kapitán soupeře nedává Jansičovi v brance šanci.

6. Podzim 2007 VF vs. Tatran válec celkově 2:1. Běchovice, sníh, mráz. Soupeř těsně před koncem vyrovnává šťastně z penalty nařízené po Cajdově nastřelené ruce. Gólman Šimon střelu málem vyrazil, ale gólu zabránit nedokázal. Naštěstí hned vzápětí vstřílí Cajda gól a Február vítězí 2:1.

Bilance penalt zahrávaných proti VF v soutěžních utkáních v normální hrací době: 7 penalt – 5 proměněných (úspěšnost soupeřů 71%).

CELKOVÁ PENALTOVÁ BILANCE VÍŤAZNÉHO FEBRUÁRU:

ZP PP Ú
VF celkově 25 8 29%
soupeři celkově 29 18 62%

ZP – zahrávané penalty, PP – proměněné penalty, Ú – úspěšnost

Penaltoví střelci VF: Kváša 6 penalt ze 6 pokusů (100%), Milan 1/2 (50%) a Šimon 1/3 (33%)

Nedali: Bohouš 0/3, Cajda 0/3, Wydle 0/2, Kosťa, Míra, Peca, Bouřka, Pavel Bulíř, Luky 0/1 (0%)

Úspěšnost brankářů VF:

ZP CHP Ú
Kosťa 11 5 45%
Láďa 5 2 40%
Jansič 6 2 33%
Vojta 3 1 33%
Šimon 4 1 25%

ZP – zahrávané penalty, kterým čelili, CHP – chycené penalty, Ú – úspěšnost