FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Turnaj v Bystré nad Jizerou - historický úspěch VF

Šimon — 09. 08. 2007

Již čtvrtým rokem znamenají červencové svátky pro Víťazný február vyvrcholení fotbalové sezóny v podobě účasti na věhlasném turnaji v Bystré nad Jizerou. Nejinak tomu bylo i letos. Tentokrát srdnatě bojující pětice nejvěrnějších kolchozníků vybojovala historický úspěch v podobě čtvrtého místa, přitom jen malý krůček chyběl od vysněného poháru!

Do Bystré nad Jizerou se tentokráte vypravilo mužstvo Februáru ve značně okleštěné sestavě, posilněno o jednoho nováčka – brankáře Sbohemky Vojtu Nohu. V poli se představila zkušená čtveřice Februáru v podání Bohouše, Dědka, Kváši a Šimona. Z toho vyplývá, že Víťazný február jako jediný z účastníků neměl nikoho na střídání, což zejména v posledních dvou zápasech při zranění Dědka a Šimona nebylo příliš „šikovné“. Žel řada hráčů Februáru dala před turnajem přednost rekreaci – však i regenerace jest jistě důležitou.

Turnaje se jako obvykle zúčastnilo 16 celků, které byly rozlosovány do čtyř čtyřčlenných skupin. Februáru byly vylosovány týmy „Veterans“ (dva předešlé vzájemné zápasy skončily 2:2 a 2:0), „Epidemie“ (vloni zastavila po penaltách Február ve čtvrtfinále) a pravidelný účastník a jeden z favoritů turnaje „Hadač team“ (předloňský vzájemný zápas skončil 1:1). Dalším aspirantům na první místo – „Pekelníkům“, „Tátovi a synům“ a „Lvíčatům“ – se tentokrát Február ve skupině vyhnul a tak stoupla jeho naděje na možný postup ze skupiny. Hrací doba jednotlivých zápasů turnaje byla jen 2×7 minut, počet hráčů jako obvykle 4 + 1.

Skupina:

Víťazný Február vs. Veterans 1:1 (1:0) V prvním zápase turnaje se na celý turnaj ustálilo rozestavení obrany – Bohouš s Dědkem a útoku – Kváša se Šimonem. První poločas patřil jednoznačně Februáru, ze střední vzdálenosti se zkraje zápasu prosadil střelou kanonýr Kváša a zdálo se, že druhý gól visí ve vzduchu. Avšak ve druhé půli soupeř očividně přidal a po jediném závažnějším propadnutí obrany Veteráni se štěstím (Šimonem tečovaná střela) srovnali na konečných a zřejmě spravedlivých 1:1. Velkou šanci si ještě k závěru připsal Bohouš, ale jeho smrtonosná hlavička se nevešla mezi tyče. Velmi dobře se uvedl gólman Vojta, který v těžkém terénu (od rána pršelo) vychytal ostatní nadějné střely soupeře.

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Gól: Kváša (Bohouš)

VF vs. Hadač team 1:0 (1:0) Silný soupeř Hadač team si v zápase s Februárem vybral zřejmě slabší chvilku anebo hrál Február tak dobře, že svému soupeři nedovolil vůbec skórovat. Zřejmě od obojího trochu… V první půli se opět zkušeně prosadil šutér Kváša a Hadačům nezbylo, než se tlačit do dobře postavené obrany Telgártu. Rozhodčímu se tento zápas příliš nevyvedl, zcela nesmyslně po celé utkání obracel v neprospěch Februáru fauly a vytvářel tak nebezpečné standardní situace před Vojtovou brankou. Největší šanci vstřelit druhý gól měl Šimon, ale po sólovém úniku a střele do prázdné branky se balón zastavil v louži 20 cm před brankovou čarou… Hadač tým v závěru mocně útočil, ale Február si své vítězství zkušeně pohlídal.

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Gól: Kváša (Bohouš)

VF vs. Epidemie 0:1 (0:1) Situace se ve skupině vyvinula tak, že i prohra Februáru zaručovala postup. Ovšem červenožlutí k utkání přistoupili zodpovědně, se snahou vrátit soupeři loňský neúspěšný penaltový rozstřel. Stále se horšící bahnitý terén nedovoloval příliš plynulou kombinaci, přesto to bylo utkání řady vyložených příležitostí. Největší šance v dresu Telgártu měli Kváša a Bohouš, ale udeřilo na druhé straně. Těsně před půli chybovala obrana stejně jako v prvním zápase a opět Šimonem tečovaná střela skončila za zády bezmocného Vojty. Ve druhém poločase byl Február lepším týmem, ale Epidemie své těsné vítězství se štěstím uhájila a postoupila spolu s Februárem do vyřazovacích bojů.

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Čtvrtfinále

VF vs. Valdice 3:1 (3:0) Z druhého místa postoupivší Február dostal za soupeře vítěze vedlejší skupiny, jenž v předchozích zápasech výrazně převyšoval své protivníky, a tak se zdálo, že pro kolchozníky bude toto klání velmi těžkým. Jenomže Február měl toho dne ve svém středu Kvášu a jeho levačka začala zkraje zápasu dělat nevídané věci. Ihned po rozehrávce si Kváša se Šimonem dvakrát vyměnili balón a prvně jmenovaný překvapil ztuhlého brankáře soupeře – 1:0. Neuběhly ani dvě minutky a Kváša zvyšuje na 2:0. Překvapený soupeř neví, co má hrát, a tak mu po Kvášově úniku přidává do odkryté branky třetí pozdravenku Bohouš! První poločas je u konce a je jasné, že tentokrát se Február dostane konečně do boje o poháry. Ve druhé půli se sice Valdice ještě snažili o nějaký zvrat, ale kromě šťastného gólu je obrana Telgártu nepustila k pořádné střele. Největší šanci měl naopak Šimon, ale po sólovém úniku netrefuje tváří v tvář těsně branku. Po posledním hvizdu rozhodčího se kolchozníci poprvé mohli radovat z postupu do semifinále!

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Gól: Kváša (Šimon), Kváša (Šimon), Bohouš (Kváša)

Semifinále

VF vs. Pekelníci 0:3 (0:2) V boji o finále se Február utkal s pozdějším vítězem celého turnaje a je třeba říci, že to byl jediný soupeř, který toho dne na turnaji Február po zásluze přehrál. Důrazně hrající Pekelníci měli již v značně rozbahněném povrchu od začátku navrch a jen díky značnému úsilí inkasoval Telgárt v první půli jen dvě branky. Ke všemu se ještě zranil Dědek (natržený sval) se Šimonem (nakopnutá holeň a koňar), takže tým Februáru připomínal spíše kulhající ubožáky. Přesto ve druhém poločase byla již hra vyrovnaná, ale místo snížení náskoku silový soupeř dotlačil do Vojtovy sítě třetí branku a bylo rozhodnuto.

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Zápas o třetí místo

VF vs. Epidemie 0:0 (0:0) na penalty 1:2 V utkání o bronz se vyčerpaný Február střetnul se starou známou Epidemií a po těsné porážce ze skupiny jí měl určitě co oplácet. Přestože měl soupeř několik hráčů na vystřídání, kupodivu se daleko hbitěji na bahnitém terénu pohybovali kulhající robotníci a po celý zápas měli jednoznačně navrch. Úvodní nápor Februáru gradoval Kvášovou tyčkou a Šimonovou střelou těsně vedle po perfektní Kvášově přihrávce. Další tutovku si vypracoval dotěrností opět Šimon, když vypíchnul špatnou malou domů soupeře, ale ani nadvakrát nedokázal prostřelit vyběhnuvšího gólmana Epidemie. Největší šanci první půle měl opět Kváša, když předtím celý Február vyšachoval obranu Epidemie a po Šimonově přihrávce mohl právě Kváša v klidu vstřelit branku, leč opět jen zazvonil pravou tyčí…

Ve druhém poločase již oběma mužstvům značně ubývalo sil, ale mírnou převahu si stále drželi partyzáni z úbočí Kralovy hole. Slibnou střelou se po Kvášově průniku blýsknul Šimon, ale gólman Epidemie balón na poslední chvíli vyrazil. Soupeř se de facto za celý zápas nedostal do vážnější příležitosti, hrálo se většinou na jeho polovině, ale gól v tomto zápase nebyl Februáru souzen. Zápas tak skončil bezbrankovou remízou a na řadu přišla série tří pokutových kopů.

Bohužel penalty nebyly nikdy silnou stránkou Februáru a v tomto zápase tomu nebylo jinak. Všechny předešlé penaltové rozstřely Február prohrál a ani v tuto chvíli neudělal výjimku.

Přitom rozstřel začal ideálně – Kváša v první sérii bezpečně proměnil a soupeř netrefil branku – 1:0. Ve druhé sérii se k balónu postavil Bohouš, gólman dost brzo skočil ke své levé tyči, ale Bohouš toho nevyužil a rovněž minul branku. Soupeř vzápětí srovnal na 1:1. Ve třetí sérii si míč postavil kulhající Šimon, předem si vybral stranu, ale gólman jeho střelu k tyči stihnul vyrazit. Poslední kopající hráč Epidemie prudkou střelou přidal druhou branku a přisoudil tak letošní třetí místo svému týmu. Na Február zbylo místo čtvrté.

Sestava: Vojta – Dědek, Bohouš – Kváša, Šimon

Penalty: Kváša – ano, Bohouš - ne, Šimon – ne; soupeř. ne, ano, ano

Přes nepodařený penaltový rozstřel zaznamenal Február svůj dosavadní největší úspěch na bysterském fotbalovém turnaji – postoupil mezi nejlepší čtyři celky a jen větší klid v koncovce v zápase s Epidemií ho dělil od třetího místa. Bohužel Február se na penalty (kromě Kváši) spolehnout nemůže, takže prohra v rozstřelu nebyla smůlou, ale neuměním. Alespoň má Február motivaci v příštím ročníku postoupit dál a také se konečně pokusit natrénovat penalty.

Finálovou účast si letos vybojovaly favorizované celky Pekelníci a Táta a synové. Po vcelku jednoznačném průběhu zvítězil už na dosti zdevastovaném kolbišti důraznější tým Pekelníků.

Poturnajová taškařice byla oproti loňsku značně strohá. Kupodivu se nekonala ani oblíbená diskotéka, takže loňský král parketu Jansič nemusel litovat, že se letošního ročníku nezúčastnil… Největší dosavadní úspěch Februáru byl tak oslaven jen několika svijanskými 11% mázy a společným vypitím ocenění za čtvrté místo – lahve z mikulovské oblasti. Láhev nejvíc v rukou třímal pilíř obrany Bohouš, což se mu stalo osudným a tak již o deváté hodině večerní usnul tvrdým spánkem opilců.