FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Turnaj v Olomouci - třetí místo!

Šimon — 19. 07. 2007

V rámci projektu „Fotbal pro rozvoj“ (více nahttp://www.inexsda.cz/…alprorozvoj/) se 29. června v Olomouci uskutečnil fotbalový turnaj, jehož účastníkem byl vedle dalších zvučných jmen rovněž slavný fotbalový klub Víťazný február. Původně si do Olomouce robotníci samozřejmě přijeli pro velkolepé vítězství, ale ani konečné třetí místo nebylo k zahození!

Olomoucký turnaj byl rovněž zajímavý tím, že poprvé došlo na společné setkání pražské a olomoucké divize Víťazného februáru. Pražská část zastoupená Cajdou, Šimonem a Dědkem (jenž se spíše považuje za olomouckého konvertitu) musela uznat, že olomoucká část, zastoupená Pecou, Mírou a Pavlem, svým fotbalovým umem rozhodně ostudu Februáru na Hané nečiní, ba naopak! Tým robotníků musel být v rámci pravidel turnaje doplněn ještě dvěma dívkami – z Prahy neváhala s okamžitou pomocí přispěchat po vítězství vždy lačná slečna Lucie, z Olomouce se podařilo na poslední chvíli sehnat zarputilou bojovnici Ingrid.

Projekt „Fotbal pro rozvoj“, jenž je realizován ve spolupráci s keňskou organizací MYSA a se sítí nevládních organizací sdružených v kampani Česko proti chudobě, se snaží nejen pomocí fotbalu pomoci lidem žijícím v afrických slumech. Hlavní částí projektu v ČR byl třítýdenní pobyt keňského týmu MYSA, v jehož rámci se uskutečnil i olomoucký turnaj.

Účastníky turnaje bylo vedle keňského týmu a Víťazného februáru dalších šest týmu –jednalo se převážně zástupce olomouckých futsalových lig a týmy neziskových organizací.

Celkově osm týmů bylo rozděleno do dvou skupin po čtyřech. První dva týmy ve skupině postupovaly do play off, hrálo se 2×15 minut. Počet hráčů byl 5 + 1, přitom na hřišti musela být přítomna vždy alespoň jedna dívka.

Zápasy ve skupině

Víťazný február – Pohořany 1:0 (0:0) Jelikož Február neměl na turnaji klasického gólmana, dohodli se robotníci, že v brance se bude střídat Šimon, Peca a Míra. První zápas zahájil v brance Šimon, a je třeba říci, že se rozhodně nenudil. Ne příliš sympatický tým Pohořan jako jediný nenastoupil s dívkami na soupisce, tudíž celý turnaj odehrál ve čtyřech hráčích v poli. To mu však vůbec nevadilo a ve většině zápasů měl navrch. Stejně tak to bylo i v zápase s Februárem. Ovšem Telgárt se mazácky nenechal strhnout ke kdovíjakému útočení, úporně bránil a čekal na zaváhání soupeře – prostě klasickej februárovskej beton s lepším soupeřem. První půle byla ještě poměrně vyrovnaná, ale po změně stran obrana červenožlutých již trochu zaostávala Naštěstí měl toho dne formu gólman Šimon, a tak byl stav stále 0:0. Zhruba v půli poločasu se do balónu zdálky opřel Peca a ku překvapení všech míč přesně zapadnul k tyči – 1:0. Zbytek zápasu se Február soustředil jen na obranu a s trochou štěstí nakonec vydřel první vítězství!

Šimon – Dědek, Peca, Míra – Pavel, Cajda, Ingrid, Lucka

Gól: Peca (Cajda)

Víťazný február – Schrot 2:1 (0:1) Ve druhém zápase se přeci jen Februáru dařilo o poznání lépe. Soupeř měl sice ve svém středu výbornou fotbalistku, ale bojovnost a touha po vítězství stála tentokrát (vlastně jako vždy) na straně partyzánů z Telgártu. Poločas sice soupeř po hrubce v obraně vyhrál 1:0, ale druhá půle již jasně patřila Februáru, který brzy góly Pavla a Peci otočil skóre. Navíc několik šancí zvýšit náskok měl Cajda, ale nepřesná koncovka ho připravila o oslavná salta. Február tak doputoval k druhému vítězství.

Míra – Dědek, Peca, Šimon – Pavel, Cajda, Ingrid, Lucka

Góly: Pavel (Cajda), Peca (Šimon)

Víťazný február – Fotbal pro Rozvoj 2:1 (1:0) Februáru k jistému postupu stačila remíza, ovšem touha po vítězství byla daleko opojnější. Narychlo sestavený tým soupeře robotníkům evidentně nestačil a skóre 2:1 příliš neodpovídá průběhu hry. První gól dal opět kanonýr Peca, druhý z kraje druhého poločasu přidal Míra a pak to již spíše byla exhibice. Pěkný kousek si pro diváky například přichystal Dědek, když zcela sám postupoval na odkrytou branku, ale místo střely volil uklouznutí po balónu a pád svého vypracovaného těla těsně vedle branky… Dalšími šancemi pohrdl opět Cajda, několik stoprocentních příležitostí měly také Lucie a Ingrid, ale nepřálo jim střelecké štěstí. Soupeř v závěru vydařenou střelou snížil na 1:2, ale třetí vítězství si Február již vzít nenechal a tak bez ztráty bodu jasně vyhrál první skupinu.

Míra (Peca) – Dědek, Peca (Míra), Šimon – Pavel, Cajda, Ingrid, Lucka

Góly: Peca (Míra), Míra (Peca)

Semifinále

VF – Hombok Hlubočky 1:1 (0:0) na pen. 0:2 V boji o finále se Február nakonec potkal s týmem Hombok Hlubočky – s pozdějším vítězem celého turnaje, ale nepředbíhejme. Celý zápas byl dosti vyrovnaný, tým Hluboček měl dvě šikovné fotbalistky, avšak ani děvčata Februáru se v tomto zápase neztratila. Utkání to ale bylo také velmi opatrné, bylo zřejmé, že nikdo nechce udělat hloupou chybu. Hombok hrozil zejména ze standartek, naopak Február měl řadu dobrých brejků, které však špatně zakončoval. Bohužel zkraje druhé půle přišlo na typickou februárovskou finesu, která se obvykle uskuteční ve vypjatých chvílích zápasu – vlastní gól. Autorem gólu a zároveň novým členem početného klubu střelců vlastních gólů (KSVG) se stal Dědek. Přesto Február nesložil zbraně a po chvíli nejpohlednější kombinací turnaje po ose Peca – Šimon – Cajda srovnal skóre na zasloužených 1:1. Do konce zápasu se již nic podstatného neudálo a tak přišly na řadu penalty (noční můra Víťazného februáru).

Při penaltách vystřídal Míru v brance Šimon, ale příliš štěstí neměl. Hlubočky sympaticky na první dvě penalty z třípenaltové série postavily své dvě hrající dámy a jedna byla úspěšná. První série dopadla takto: Šimon první dívku vychytává; Peca míří jen do tyče. Druhá série: Šimon vyráží střelu dívky do břevna, od kterého se mu míč odráží do zad a putuje do branky; Míra netrefuje branku. Třetí série: Šimon dostává druhý gól a je rozhodnuto – do finále po výsledku 1:1 a po vítězných penaltách 2:0 postoupil tým Homboku.

Míra – Dědek, Peca, Šimon – Pavel, Cajda, Ingrid, Lucka

Gól: Cajda (Šimon)

Penalty chytal Šimon, chytil jen první ze třech. Za VF Peca ani Míra nedali.

O třetí místo se již nehrálo, druhým poraženým semifinalistou byl tým Pohořan, který prohrál s Keňany. Vzhledem k vítěznému vzájemnému zápasu Februáru s Pohořany a zejména vzhledem k celkovým turnajovým třem výhrám a jedné remíze v základní době lze říci, že Víťazný február obsadil celkově třetí místo na olomouckém turnaji. Vítězem celého turnaje se nakonec stal tým Hoboku Hlubočky, který ve finále svou vyzrálostí přehrál techničtější keňský tým MYSA 1:0.

Oslava úspěšného vystoupení Víťazného februáru byla velkolepá. Největší taškařicí byla závěrečná návštěva honosného restaurantu Drápal, škoda jen, že podnik končil o páté hodině…