FK JRD Víťazný február Telgárt

Fotbalový tým hrající hanspaulku

Zasloužená výhra Februáru na turnaji ve Chválkovicích

Šimon — 16. 08. 2011

pohar-ii-small19. červen 2011, toto datum si budou hráči, hráčky, realizační tým, fanoušci, fanynky, mecenáši klubu a všichni ti, kterým bije červenožluté srdce pamatovat jako důležitý milník v dějinách slavného rolnického klubu. Víťazný február toho dne dobyl svůj vůbec první turnajový triumf ve své dvanáctileté historii!

V průběhu června začíná pro Február tolik očekávaná turnajová sezóna. Obvykle se začíná turnaji pořádanými v rámci projektu „Fotbal pro rozvoj“, kromě turnajů v Olomouci se loňského roku zúčastnil Február i pražského klání, žel letos po „administrativní chybě“ se červenožlutý klub vydal šířit svou slávu pouze na Hanou, do slavné městské čtvrti Olomouce Chválkovic.

Z matičky Prahy se nakonec vydalo pouze trio Šimon, Dědek a chválkovický rodák Jencek, druhou část soupisky tvořila jako každoročně silná olomoucká sestava. Kromě Šimona, Dědka a Jencka se turnaje zúčastnil Peca, Míra, Pavel, Ondra, Bob a dvě talentované fotbalistky Petra a Martina. Nabitou sestavu chvílemi doplňoval i Bobův syn Tomáš.

Předzápasové sobotní soustředění s olomouckými přáteli v populární restauraci U Kuděje proběhlo tentokrát ve velmi vlažném stylu, kmínku a jeřabinku si však nakonec Dědek se Šimonem neodpustili nedat. Po následném krátkém intermezzu v klubu Vertigo se Dědek s Šimonem svědomitě odebrali na lože, by dne příštího mohli býti dostatečně silnými v těžkých fotbalových bojích.

Samotný turnaj „Fotbal pro rozvoj“ se tentokrát uskutečnil v malebném prostředí na hřišti slavného klubu SK Chválkovice, mezi jehož nejznámější odchovance patří například věhlasní bratři Ihnátové. Turnaje se nakonec zúčastnilo 8 mužstev – MYSA, gymnázium Čajkovského, výběr UP, Střední zdravotnická škola, Víťazný Február, Fotbal pro rozvoj, Slovanské gymnázium a gymnázium Hejčín – která byla rozdělena do dvou čtyřčlenných skupin.

Víťazný február vs. Výběr Fotbal pro rozvoj 1:0 (0:0)

V prvním zápase to ještě trochu skřípalo, postupně se ale Február začal sehrávat. Přesto od začátku zápasu držel Február pevně otěže zápasu ve svých rukou a čekalo se jen, kolik banánů soupeři nakonec nadělí. Žel koncovka byla útrpná, a tak se nakonec trefila jen Martina. Další gólovou nadílku si schoval Február do příštích zápasů.

Víťazný február vs. Slovanské gymnázium 3:1 (2:0)

Po prvním nemastném neslaném zápase se Február začal pomalu rozjíždět, a tak ve druhém klání už hra kolchozníků chvílemi vypadala jako fotbal. Běhavější tým Slovanského gymnázia tratil na své nezkušenosti a Február bez problémů dokráčel ke druhé výhře ve skupině. Gólově se prosadil Míra a obě februárovská děvčata.

Víťazný február vs. Gymnázium Hejčín 2:1 (1:0)

Nejtěžšího soupeře ve skupině potkal Február až ve třetím zápase. Chvílemi měli kluci a holky z Hejčína možná navrch, ale Február měl v brance ostříleného Boba a v útoku dvě talentované fotbalistky, což rozhodlo. Až po zápase se Bob svěřil, že od prvního zápasu chytá jen jednou rukou, neboť si při rozchytávání poranil palec levé ruky. Branky zařídili svým důrazem Ondra a lehkostí v zakončení Martina.

Svou skupinu vyhrál Február bez ztráty bodu, jeho příštím soupeřem v semifinále turnaje se stal celek keňských hostů MYSA, kteří horko těžko vybojovali druhé místo ve druhé skupině turnaje.

Víťazný február vs. MYSA 1:1 (0:1), postup na penalty 4:3

V semifinále turnaje měl Február další z mnoha pokusů, kterak překročit vlastní olomoucký stín a konečně místo dřívějších třetích míst vybojovat postup do vytouženého finále. V cestě mu stál zřejmě nejtěžší soupeř turnaje – keňský tým MYSA.

Začátek zápasu ještě probíhal v pokojné atmosféře, žel dohra nervózního klání nebyla hodna tohoto přátelského turnaje a nutno říci, že tentokrát v tom byl Február naprosto nevinně. MYSA se po školácké chybě v defenzivě Februáru brzy ujala vedení 1:0, s čímž se pochopitelně červenožlutí nechtěli smířit, a tak všechny síly vrhli do útoku. Február začal soupeře mírně přehrávat, což vyvolalo v týmu MYSA značnou nevoli a z kopaček keňské omladiny začaly létat jiskry plnými hrstmi. Február se naštěstí hrou za hranicí pravidel nenechal rozhodit ani vyprovokovat a soustředil se na hraní fotbalu.

V posledních okamžicích získal Február možnost zahrávání přímého kopu z ideální vzdálenosti. Po dlouhých a komických průtazích ze strany Keňanů se do balónu opřel brankář Bob a vydařenou střelou o tyč si vynutil zahrávání pokutových kopů.

Při pokutových kopech se naštěstí rozjitřená atmosféra již uklidnila a světe dive se, Február prolomil další turnajové prokletí a v penaltách přestřílel v pěti sériích tým MYSA 4:3 a poprvé tak v Olomouci mohl slavit postup do finále. Za Február se trefila Petra, Bob, Peca a Jencek, minula pouze Martina.

Víťazný február vs. Gymnázium Hejčín 4:2 (2:0) Ve finále se Február utkal se svým starým známým ze skupiny, kdy ho porazil 2:1. Přestože měl soupeř ve svém středu tři kvalitní fotbalisty, zbytek týmu již tak vyrovnaný nebyl a to pravděpodobně rozhodlo o poměrně snadném vítězství Februáru. Po gólech Šimona a Petry vedli kolchozníci po první půli zaslouženě 2:0 a zdálo se, že vítězství ve finále bude snadnou záležitostí.

Ve druhém poločase však soupeř přitlačil na pilu a dokázal snížit na 1:2 a po následném Ondrově gólu i na 2:3 a náhle hra Februáru již nepůsobila tak jistým dojmem. Závěr zápasu však patřil Feburáru a po dvou zmařilých brejcích se na třetí pokus prosadil Šimon a gólem do prázdné brány stanovil konečný výsledek na 4:2.

Nemožné se stalo skutkem a Február konečně vyzdvihl nad hlavu vítěznou turnajovou trofej! Samotný pohár předával rolnickému klubu Karel Brückner, k překvapení všech se přiznal, že o Víťazném februáru slyší vůbec poprvé v životě! Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen februárovský Ondra Ješina, jenž svým důrazem na stoperu přiváděl po celý turnaj všechny útočníky a útočnice k zoufalství. Velký dík patří především Bobovi, jenž i přes svůj zraněný palec byl téměř neprůstřelný a hlavně ze svého brankářského postu dirigoval celou hru Februáru. Především ale pozval do týmu také dvě talentované fotbalistky Martinu a Petru, které svým umem zastínily ostatní děvčata na turnaji. Ostatní playeři Februáru měli také svůj den, a tak výhra v turnaji jen potvrdila nebývalou souhru celého týmu. Bohužel turnaj se konal v neděli a nikoliv v sobotu, takže oslava vítězství byla v prostorách chválkovického hřiště velmi decentní, což bylo jistě na škodu. V pozdním odpoledni nezbylo než se s příjemným prostředím SK Chválkovic rozloučit a poděkovat organizátorům za zdařilou akci. Příští rok na Hané na viděnou!

team-chvalk-2011

Víťazný február po vítězném finále olomouckého turnaje projektu „Fotbal pro rozvoj“ na hřišti SK Chvílkovice

Fotogalerie Chválkovice 2011

Fotogalerie II

[Fotogalerie III](http://ricchie.rajce.idnes.cz/Den_pro_Afriku_Olomouc- Chvalkovice%2C_19.6.2011/)

Reportáž v regionsportu